Premium

Nový výskum o nápojoch s umelými sladidlami skúmal inzulínovú senzitivitu i telesnú hmotnosť

Zbierať dáta o nápojoch s umelými sladidlami je cool. Ľudia si totiž stále myslia (česť výnimkám), že klasická Cola je z hľadiska zdravia niekoľkonásobne lepšia ako tá verzia s umelými sladidlami. Dnes tu máme nový výskum, v ktorom riešili takéto nápoje s umelými sladidlami (aspartám, acesulfám K) a citlivosť na inzulín, telesnú hmotnosť či obvod pása.

60 účastníkov štúdie pilo buď 330 ml nápoja s umelými sladidlami alebo 330 ml minerálky dvakrát denne. Nápoj s umelými sladidlami obsahoval 129 mg aspartámu a 13 mg acesulfámu K, čo je pre porovnanie v pohode nejaká tá Cola bez cukru (zero, light). Štúdia trvala 12 týždňov a nenastali žiadne zazmanenateľné a rozdiely v citlivosti na inzulín či sekrécie inzulínu. Rovnako tak sa nepreukázali rozdiely v telesnej hmotnosti ani v obvode pása. Okrem toho sa nepreukázali zmeny v príjme jednotlivých makroživín či vo fyzickej aktivite. Čo sa podľa tohto výskumu stane, keď budeš piť 2 plechovky Coly Zero denne? Nič.


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho priateľom

Leave a Response

Simon Kopunec
Som zakladateľ Fitclanu a coach. Rád priaznivcov fitness vzdelávam tak, aby faktami, vedou i praxou podložené informácie získali ľudským, zrozumiteľným a objektívnym spôsobom. Ako coach pomáham ľuďom na ceste za zdravším, krajším a viac fit životom bez zbytočných mýtov a marketingových žvástov.