Recepty - sladkéRecepty

Domáce rastlinné mlieka (Recept)

Rastlinné “mlieka” sú náhradou mlieka pre ľudí alergických na zložky kravského mlieka alebo pre vegánov. Sú dostupné takmer v každom supermarkete, no ich zloženie je mnohokrát nevyhovujúce a cena je premrštená. Dajú sa pripraviť aj doma… a naozaj to nie je náročné. Mlieko sa dá pripraviť v podstate zo všetkých orieškov, semienok a obilnín. My sme pripravili 3 verzie – mandľové, ryžové a ovsené.

Najrýchlejšia a najlacnejšia je určite príprava ovseného, ktoré je zo všetkých aj najhustejšie a najkrémovejšie (je to favorit!). Mandľové je už o niečo drahšou alternatívou, no vedľajším produktom je mandľová múka, ktorá sa dá perfektne zúžitkovať v pečení. Ryžové je zo všetkých najmenej výrazné, no je vhodné pre všetkých alergikov (na orechy a lepok). Pustime sa do toho, naozaj to nevyžaduje veľa času ani námahy.

A len pre istotu treba dodať, že mlieko je skvelé (klikaj tu), ak by sa náhodou našiel niekto, kto si z neznámeho dôvodu myslel, že mlieko a mliečne výrobky sú zlé.

INGREDIENCIE

150 g ryže/ovsených vločiek/mandlí
1 liter prevarenej a vychladnutej vody

voliteľné
sladidlo podľa chuti (datle, stévia…)
kakao
vanilkový extrakt

POSTUP

Na prípravu mandľového mlieka necháme mandle odležať ponorené vo vode cez noc. Na ryžové mlieko zalejeme ryžu vriacou vodou a taktiež ju necháme odležať cez noc ponorenú vo vode. Na ovsené mlieko nie je potrebné vločky namáčať vopred (sú dostatočne mäkké). Na druhý deň mandle/ryžu zlejeme z vody v ktorej sa namáčali a prepláchneme ich čistou vodou. Ďalej je už príprava mlieka rovnaká pre každú ingredienciu. Vločky/mandle/ryžu dáme spolu s litrom prevarenej a vychladnutej vody (ak sladíme datlami, pridáme ich tiež) do vhodnej nádoby a všetko dôkladne premixujeme. Túto činnosť zvládne aj výkonnejší tyčový mixér.

Ďalej nasleduje cedenie. Mlieko môžeme precediť pomocou hustého sitka, alebo pomocou čistej utierky (utierka je spoľahlivejšia). Do precedeného mlieka môžeme pridať ľubovoľné (ideálne tekuté) sladidlo, vanilku alebo kakao (docielime čokoládového mlieka). Mlieko skladujeme v chladničke v sklenenej fľaši a skonzumujeme ho do 5 dní. Zvyšné výlisky z mlieka nevyhadzujeme – mandle môžeme vysušiť a rozomlieť na mandľovú múku, ryžu môžeme využiť na prípravu ryžovej kaše a zvyšok vločiek môžeme pridať do pečenia alebo z nich uvariť ovsenú kašu.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

orientačné hodnoty na 100 ml (hodnoty sa líšia pri každom type mlieka, no nie veľmi výrazne)

Kalórie: 30
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy: 2 g
Tuky: 1 g

 

Predplať si Premium členstvo a získaj prístup k ďalším 240+ článkom, zľavám
na naše eventy, u našich partnerov, možnosť Q&A a ďalšie exkluzívne výhody.

PREDPLATIŤ PREMIUM

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.