Recepty – slanéRecepty

Hustá lososová polievka, ktorá pokojne zastúpi rolu hlavného jedla (Recept)

Táto polievka môže smelo zastúpiť aj rolu hlavného jedla. Pochádza z Fínska, kde ju podávajú vo veľkých miskách spolu s ražným chlebom. Narozdiel od našich klasických polievok je veľmi hustá a sýta. Lahodný smotanový vývar v kombinácii s lososom si zaručene zamiluješ hneď v prvom súste. Kôpor nepatrí všeobecne zrovna k najobľúbenejším bylinkám, no tejto polievke dodá naozaj nenahraditeľnú chuť, takže ním nešetri.

INGREDIENCIE

400 g lososa
400 g zemiakov
100 g póru (len biela a bledozelená časť)
200 g mrkvy
1 PL olivového oleja (12 g)
180 ml 10% smotany na varenie (môžeme použiť aj plnotučné mlieko)
1,25 litra rybacieho vývaru*
šťava z 1/2 citróna
1 bobkový list
1-2 hrste čerstvého kôpru
soľ a čierne korenie podľa chuti

POSTUP

* Rybací vývar si pripravíme jednoducho aj sami. Lososa nožom stiahneme z kože a kožu dáme variť do osolenej vody. Vývar varíme na slabom plameni aspoň polhodinu. Lososa nakrájame na kocky a na 3-4 minúty ho dáme uvariť do vývaru. Následne kože vyberieme a vyhodíme. Lososa scedíme od vývaru (ten necháme v hrnci) a odložíme do misky na neskôr. V inom hrnci zľahka opražíme nadrobno nakrájaný pórik, pridáme bobkový list, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú mrkvu. Krátko osmažíme a zeleninu zalejeme našim vývarom. Polievku zakryjeme pokrievkou a pomaly varíme až do zmäknutia zeleniny. Na záver do polievky vlejeme smotanu, pridáme nasekaný kôpor a uvareného lososa. Polievku dochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením, necháme ju prevrieť a odstavíme z plameňa. Podávame ju s čerstvým kôprom a ražným/celozrnným chlebom.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 4
Kalórie: 409
Bielkoviny: 26 g
Sacharidy: 31 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 22 g

Zdieľaj kvalitný obsah ďalej

0Shares

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.