Recepty - sladkéRecepty

Vynikajúce pirohy na sladko z tvarohového cesta (Recept)

Slovenskú klasiku asi veľmi predstavovať nemusíme. Typicky sa robia zo zemiakového cesta, no prečo nepridať trochu bielkovín? Rozhodli sme s preto skúsiť tvarohové cesto, s ktorým sa skvele pracuje a je hneď hotové. Ako náplň môžeš využiť aj čerstvé ovocie, no my sme si vybrali malinový džem. S množstvom náplne to neprežeň, keďže ti pri zatváraní môže vytiecť. Posýpka na túto lahôdku je taktiež v tvojej réžii, my sme vybrali klasiku – mletý mak, práškový (trstinový) cukor a roztopené maslo.

INGREDIENCIE

na cesto

150 g jemného polotučného tvarohu (môže byť aj odtučnený)
1 vajce
200 g celozrnnej špaldovej múky
zopár kvapiek stévie na dosladenie (môžeme vynechať)

náplň a dozdobenie

džem podľa chuti (ideálne bez cukru)
mletý mak/mleté orechy
sladidlo podľa chuti (práškový trstinový cukor, javorový sirup…)
roztopené maslo

POSTUP

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a (ideálne rukami) vymiesime pevné nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a povykrajujeme z neho kolieska.  Do stredu každého kolieska dáme malú lyžičku džemu. Koliesko buď preložíme a kraje popritláčame vidličkou, alebo použijeme formičku na pirohy. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode až dokiaľ nevyplávajú na hladinu. Podávame ich s mletým makom/orechmi, preliate roztopeným maslom a dosladené podľa chuti.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2

Kalórie: 498
Bielkoviny: 22 g
Sacharidy: 86 g (z toho 7 g vlákniny)
Tuky: 7 g

Označ nás, ak sa ti recept podarí – @fitclan / @fitclan_recepty a použi hashtag #fitclan

Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na MartinusPanta Rhei či Albatrose.

Zdieľaj kvalitný obsah ďalej

0Shares

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.