zdroj: tumblr.com
ZdravieStrava

Kamarátia sa po tom všetkom bielkoviny s obličkami, alebo ich predsa len môže vysoký príjem bielkovín poškodzovať?

O príjme bielkovín sme si už písali dávnejšie. Od tej doby prešiel už takmer rok, za ktorý sa stihlo publikovať niekoľko veľmi hodnotných výskumov, ktoré túto problematiku riešili znova a znova. Ak by ste si teraz prečítali asi tonu papierov o optimálnom príjme bielkovín pre cvičiacich ľudí, mali by ste v tom chaos. Toto sme však s radosťou spravili my a v skratke vám prezradíme, že stále platia informácie z pôvodného článku, avšak, viac a viac lepších výskumov naznačuje, že potenciál vyššieho množstva bielkovín tu rozhodne je. Ako to dopadne po ešte ďalšej dávke skúmaní nevieme a zatiaľ sa asi treba orientovať podľa osobných preferencií, pričom je potrebné prijať aspoň 1,8g/kg a prípadných vyšších čísel sa rozhodne nebáť. Ale počkať! Vo vetre sa vznáša informácia, že vysoký príjem bielkovín môže poškodzovať obličky, no a naše zdravie je prvoradé. Ako to teda je?

zdroj: tumblr.com

Jeden z vedľajších produktov štiepenia bielkovín je aj moč. Ten je filtrovaný obličkami a preto existuje teória, že keď zvyšujeme príjem bielkovín, zvyšuje sa aj množstvo moču a následne sa nadmerne zaťažujú obličky. Aj keď prvá časť teórie nie je klamstvo, druhá časť už je na tom inak. Neexistuje dôkaz poukazujúci na nejaké negatívne dopady na obličky u zdravých ľudí. Potvrdením je napríklad tento výskum trvajúci až 2 roky, pri ktorom u skupiny s vyšším príjmom bielkovín nezaznamenali žiadne problémy späté s obličkami. Iný, ešte dlhšie trvajúci výskum to len podčiarkol – žiadne rozdiely vo funkcii obličiek! Aj keď išlo o ľudí s nadváhou…

„Obézni, i keď inak zdraví ľudia… žiadne konkrétne čísla… toto mi nestačí Fitcult!“ Jasné, jasné. Poďme teda ďalej. Ak by sme chceli počuť konkrétne čísla, môžeme sa pozrieť na túto štúdiu, ktorej záver opäť neprekvapil. Príjem bielkovín pod 2,8g/kg nezhoršuje funkciu obličiek u trénovaných športovcov. Spomeňme aj meno Jose Antonio, ktoré každému, kto sa montuje vo výskumoch a pohybuje v relevantnej literatúre, bude určite známe. Jedna z jeho štúdií sa zaoberala príjmom bielkovín v priemere 3g/kg počas 4 mesiacov. Jeden zo zúčastnených výskumu dokonca konzumoval až 6g bielkovín/kg. Závery boli ale rovnaké, a teda, žiadne zaznamenané negatívne dopady na funkciu obličiek.

Ak by sme chceli ísť trošku viac do hĺbky, tak povieme, že isté merateľné zmeny u obličkách pri zvýšenom príjme bielkovín nastávajú. Je to napríklad GFR – glomerulová filtrácia, ktorá je indikátorom funkcie obličky a zväčšenie veľkosti a objemu glomeruly. GFR je však normálna adaptívna odpoveď na pridanie bielkovín do jedálnička a nie stav, kedy by mala byť zhoršená funkcia obličiek.

zdroj: tumblr.com

Druhou skupinou sú ľudia, ktorí majú už existujúci problém s obličkami (napríklad trpia chronickou obličkovou chorobou). U nich je obmedzenie bielkovín prijateľnejšie, ako keby to nimi mali preháňať, avšak, ak nemáš žiadny problém s obličkami (o tom by si pravdepodobne vedel), tak výskumy ukazujú, že vyšší príjem je úplne v poriadku. Závery sú teda jasné a jednoznačné, a tak sa vyššieho príjmu bielkovín nemusíš obávať, aj keď ti možno obvodný lekár či profesionálny dietológ s nadváhou v meste povedal opak.

Ďalšie použité referencie:

http://sciencedrivennutrition.com/wp-content/uploads/2015/11/Science-Driven-Nutrition-Edition-11.pdf

Dr. Jose Antonio

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123919342000138

Napíš komentár