zdroj: www.instagram.com
Strava

Stravovanie podľa krvnej skupiny: Takmer dokonalý princíp alebo zbytočné zakazovanie určitých potravín?

Keď v posilňovni počujem diskusiu medzi trénerom (ktorý potrebuje trénera) a klientom o tom, ako mu ešte musí vytvoriť jedálniček presne so siedmimi jedlami inak to nemá zmysel a že večer už by nemal nič jesť ak nechce pribrať tuk, viacmenej sa vo mne odohrá proces erupcie sopky, ale zároveň som pokojný, pretože som si na nevedomosť, dezinformácie a hlúposť zvykol. Keď však počujem 2 ženy rozprávajúce sa o tom, ako nemôžu jesť pšeničné výrobky, kurča a orechy, pretože majú „béčkovú“ krvnú skupinu, stav sa zhoršuje.

Kto za tým stojí? Dr. Peter D’Adamo, prírodný lekár, ktorý napísal niekoľko publikácií o myšlienke, že vaša krvná skupina nejako súvisí a ovplyvňuje to, čo by ste mali jesť a čo by ste mali z jedálničku vyhodiť. Teória škrípe hneď na začiatku, kedy iba krvné skupiny ovplyvňujú typ jedál, ktoré by sme mali jesť a ďalšie identifikátory (pozitívna, negatívna), už nemajú žiadny vplyv. V každom prípade, neodsudzujme niečo hneď na začiatku, mrknime na pár faktov.

zdroj: www.instagram.com

Najprv, aby sme v tom mali prehľad, takto to “funguje”.

Skupina A: Vraj si prirodzený pestovateľ a vegetarián. V strave by si sa mal vyhnúť mäsu a mliečnym výrobkom. Zakázaná je teľacina, hovädzina, bravčovina či údený losos alebo sleď. Naopak, tofu, obilné výrobky, strukoviny a ovocie sú to pravé orechové. Ako bonus, chudnutie podporíš jógou. V rámci ovocia škodia banány, mango, pomaranče či melóny. Naopak, neškodí marhuľa, ananás či slivky.

Skupina B: Vraj je dobré všetko, ale s mierou. Vynechať by si ale mal pšenicu, oriešky a strukoviny. Zverina, baranina či králik sú fajn, slanina, sliepka, kurča už zase nie. Mliečne výrobky máš povolené.

Skupina AB: Výhra! Krvná skupina, ktorá je vraj najlepšie prispôsobená moderným životným podmienkam. No nie až taká výhra, ak chceš schudnúť, máš zakázané červené mäso a kukuricu. Povolené sú ale mliečne výrobky, tofu, plody mora a zelenina. Priberať budeš okrem spomínaného červeného mäsa aj z fazule, pšenice a pohánky.

Skupina 0: Si lovec! Konzumovať by si mal vraj veľa mäsa, no nevhodné sú výrobky zo pšenice, kukurice, fazule a aj šošovice. Na ovsené vločky zabudni, takisto mliečne výrobky nie sú až tak vhodné, avšak vlašské orechy, tekvicové semienka, morské živočíchy, špenát či pečeň sú skvelé.

zdroj: www.instagram.com

Je to peklo, ale budem sa tak stravovať…

 Peter vo svojich publikáciach tvrdí, že jeho informácie sú založené na tisícke vedeckých článkov o krvných typoch a ich spojeniach s chorobami a výživou. Nanešťastie ale žiadna kontrolovaná štúdia, ktorá priamo riešila problematiku krvných typov v spojení so stravovaním nebola vykonaná. Nikdy.

Jedna z hlavných myšlienok je, že v potrave existuje mnoho lektínov, ktoré špecificky zasahujú do jednotlivých krvných skupín. Lektíny sú považované za antinutrienty a môžu mať negatívne účinky na sliznicu čriev. Ak budeme konzumovať zlé druhy lektínov pre náš krvný typ, povedie to ku zhlukovaniu červených krviniek. Je tu však jeden problém. Lektíny v strave nie sú špecifické, respektíve sa nevzťahujú na konkrétne krvné typy, s výnimkou niekoľkých druhov strukovín v surovom stave. V surovom stave je potrebné podčiarknuť, pretože aj keď je tu táto drobnučká výnimka, väčšina strukovín je konzumovaná po tom, ako sú namočené a uvarené, čo lektíny zničí.

Možno to najzaujímavejšie. 2 roky späť bola konečne publikovaná práca, respektíve systematická analýza publikovaných štúdií na tému “stravovanie podľa krvných skupín.” 1415! Slovom tisícštyristopätnásť referencií, pričom iba jeden článok sa dostal do kolonky “oprávnené”. Išlo o rozdiely medzi LDL cholesterolom a jeho odozvu na rôzne krvné typy v stravovania s nízkym obsahom tukov. Záver výskumníkov bol ale jasný a stručný. „Neexistuje žiadna dobrá štúdia, ktorá by podporovala pozitívne výhody v rámci zdravia pre konkrétne stravovanie na základe krvnej skupiny.“

zdroj: www.instagram.com

V roku 1997 však kniha Eat Right 4 Your Type Dr. D’Adama slávila úspech. Bestseller! Škoda len, že v nej bolo ešte oveľa viac ignorovaných faktoch a nepravdivo uvedených informácií. Napríklad, že pôvodný, najstarší krvný typ je krvný typ 0. Už od roku 1990 je známe, že pôvodný krvný typ je A. Takýchto nedostatkov je v knihe uvedených oveľa viac. Píše aj o indiánskom kmeni Blackfoot alebo Niitsítapi. Tí majú ako hlavný zdroj potravy mäso z byvola, na základe čoho by im Dr. D’Adamo zaevidoval skupinu typu 0. Avšak, podľa oficiálnych štatistík, je až 82 % ľudí z týchto kmeňov krvnej skupiny A. Berme toto všetko ale ako len nejaké menej podstatné veci, aj keď ich je zle uvedených v knihe oveľa viac.

Máme výskum z minulého roka, ktorého sa zúčastnilo 1455 ľudí po dobu jedného mesiaca. Výsledok nebol prekvapujúci. Dodržiavania konkrétneho stravovania založeného na krvných skupinách bolo spojené s priaznivými účinkami niektorých kardiometabolických faktorov, ale tieto asociácie boli nezávislé od jedinca, a teda od konkrétneho genotypu. Takže hypotéza, že špecifické stravovanie založené na krvných skupinách funguje v rámci zlepšenia zdravia, sa nepodporila. Možno si trochu zmätený, veď predsa boli spojené so spomenutými priaznivými účinkami. Áno, ale u všetkých jedincov, nie len tých so špecifickou krvnou skupinou. A je známe, že ak ľudia začnú jesť viac zeleniny a ovocia, zdraviu to len a len prospieva, o čom už určite vieš aj vďaka našim článok o zelenine a ovocí.

Existuje výskum o tom, že ľudia so špecifickou krvnou skupinou môžu mať vyšší, respektíve nižší risk niektorých chorôb. Napríklad, u ľudí so skupinou 0 je tu nižší risk srdcových chorôb a vyšší risk žalúdočných vredov. Avšak, neexistuje štúdia hovoriaca o tom, že takéto niečo má akýkoľvek súvis so stravovaním podobného typu. Opäť strela mimo brány.

zdroj: www.instagram.com

Hematológ Dr. Victor Herbert, ktorého štúdium spočívalo v riešení problematiky stravovania a krvi bol z toho všetkého tiež asi rozčúlený. Vyjadril sa totiž, že celá táto teória je „koňský výkal“. Samozrejme rozhorčený nebol len on. V priebehu času sa vyjadrovali viacerí, napríklad Jamie Hale zaoberajúci sa prevažne vedou ohľadne psychologických hľadísk a výživy. Ten to povedal jemnejšie: „Primárny vedecký výskum na túto problematiku alebo ani zdravý rozum nepodporuje myšlienku, ktorá je týmto stravovaním presadzovaná.“ Aktuálne jeden z najviac relevantných odborníkov na výživu, Lyle McDonald, sa s tým nepáral. Na otázku, aký má názor na stravovanie podľa krvných skupín odpovedal: „Je to odpad.“

Je potrebné si uvedomiť ďalšiu vec. Potraviny, na ktorých je takéto stravovanie založené, sú väčšinou nutrične hodnotné, a teda plné kvalitných živín. Bez rozdielu a bez riešenia konkrétnych krvných skupín, akýkoľvek bežný človek, ktorý by začal dodržiavať stravovanie podľa krvnej skupiny, by pravdepodobne automaticky začal jesť zdravšie, ako bol zvyknutý a aké boli jeho návyky. Vznikne automatické odstránenie spracovávaných a “nezdravých” potravín. To znamená, že bude jesť hodnotnejšie potraviny a zároveň bude jesť pravdepodobne menej celkových kalórií, keďže takéto potraviny ich majú jednak menej a navyše oveľa viac zasýtia ako nezdravé “junk” jedlo. Niet divu, že by sa teoreticky mohol cítiť následne lepšie.

zdroj: www.instagram.com

 Každý sympatizuje s iným typom stravovania, ale dôležité je, že nám to stravovanie prináša uspokojenie a zároveň výsledky. Niekto je z nejakého dôvodu vegetarián, niekto je z nejakého dôvodu milovník mäsa, ktoré si dopraje každý deň. Ak aj zrovna funguješ na stravovaní podľa krvnej skupiny, funguj. Ak máš výsledky, v poriadku. Pravdepodobne si si našiel niečo, čoho sa vieš držať z dlhodobého hľadiska a nie je to len ďalšie mesačné odriekanie a utrpenie a pravdepodobne ješ potraviny, ktoré sú z nutričného hľadiska super. Avšak, záver je taký, že nič z toho nemá žiadne spojenie s tým, že dané stravovanie je späté s tvojou krvnou skupinou. Lepšia kompozícia postavy (viac svalov, menej tuku) vďaka stravovaniu založenom na krvných skupinách? Nezmysel. Toto stravovanie a celý koncept je len masívna baňa na peniaze dobre podporená marketingovými stratégiami. Tak čo, kto prvý rozbehne biznis a napíše knihu o diéte založenej na farbe očí? 

Ďalšie použité referencie:
http://forums.lylemcdonald.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23697707
http://www.quackwatch.org/04ConsumerEducation/NegativeBR/d%27adamo.html
http://authoritynutrition.com/the-blood-type-diet-review/
http://www.vocativ.com/culture/health-culture/blood-feud-one-trendiest-diets-may-bogus/
http://donmatesz.blogspot.sk/2010/12/blood-type-diet-primal-perspective.html


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho priateľom

Napíš komentár