Nedávno bola uverejnená štúdia riešiaca vplyv spracovávaných potravín, resp. jedál na celkový energetický príjem počas dňa. Zistilo sa, že aj keď bola energetická hustota či rozloženie makier daných jedál plus mínus podobná, konzumácia spracovávaných jedál viedla k vyššej celkovej konzumácii kalórií. O koľko? Približne o 500 kcal/deň. Väčšina z nadbytočných kalórií bola zo sacharidov (280 kcal) a z tukov (230 kcal). Pre upresnenie, bielkoviny boli medzi skupinami približne podobné, no i tak skupina konzumujúca spracovávané potraviny pribrala viac tuku. Chceš čísla? Skupina NS (nespracovávané jedlá) schudla 0,3 kg, pričom skupina S (spracovávané jedlá) pribrala 0,5 kg tuku.
To je teda dôvod, kvôli ktorému ľudia skrz spracovávané potraviny môžu viac pribrať. Nejde o nejaké čaro, jednoducho ich môžu takéto potraviny podnietiť ku celkovo vyššiemu príjmu jedla, čo sa rovná viac kalórií, a to ich vystavilo do kalorického nadbytku, kedy priberali.
Výskum trval 2 týždne, riešil 20 dospelákov (10 žien a 10 mužov okolo tridsiatky) a bol tzv. 'crossover trial', čiže ide o jednu z najkvalitnejších štúdií, aj keď nebola dvojito-zaslepená, pri tomto type výskumu na tom až tak nezáleží. Pri meraniach nastali dokonca aj nejaké hormonálne zmeny a vďaka výsledkom vieme povedať, že nespracovávané jedlá môžu zvýšiť hladinu PYY, čo je hormón potláčajúci chuť do jedla. A zase naopak, spracovávané jedlá môžu tento hormón potláčať, resp. ho nijak ovplyvniť nemusia, čiže zostane na svojej 'maintenance' úrovni.
(S) Cereálie cheerios s plnotučným mliekom a čučoriedkový muffin vs. (NS) grécky jogurt s jahodami, banánom, orechmi + nakrájané jablko
(S) Hovädzie ravioliparmezán, biely chlieb, sušienky vs. (NS) Šalát s kuracími prsiami, špenátom, jablkom, bulgurom, hrozienkami a slnečnicovými semiačkami a zálievka z olivového oleja, citrónu atď.
Čo z toho plynie?
Záver si si asi vyvodil, ale predsa len. Spracovávané potraviny môžu viesť ku vyššiemu celkovému príjmu kalórií. Preto ľudia, ktorí si svoje kalórie netrackujú, môžu mať celkom problém. Pomerne jednoducho vedia navýšiť svoj týždenný príjem kalórií o 3500, čo ich môže brzdiť na ceste za stratou tuku. Ak si trackuješ kalórie, si za vodou, no keď máš problém s kontrolou hladu, prípadne je tvoj kalorický deficit už poriadne prehĺbený, bude lepšie zamerať sa na nespracovávané potraviny, aby si aspoň trošičku zašľapal chúťky na ďalšie jedlo, resp. viac jedla.