Banánový chlebík je skrátka klasika a existuje veľké množstvo jeho verzií. Patrí medzi recepty, pri ktorých využijete svoju fantáziu. Ak nemáte formu na chlebík, kľudne môžete použiť napríklad formičky na muffiny. Základ tvoria ovsené vločky, špaldová múka a zrelé (najlepšie prezreté) banány. Môžete ho oživiť vašim obľúbeným sušeným ovocím, orieškami či kúskami kvalitnej horkej čokolády. V našom recepte použijeme aj proteín, kvôli vyššiemu obsahu bielkovín. Mne chutí najviac ešte teplý, potretý vrstvou arašidového masla. Je ideálny ako dezert, či ako výdatné raňajky alebo desiata. Je však len na vás, ako si ho vychutnáte vy.
INGREDIENCIE
100g ovsených vločiek
100g špaldovej múky
140g gréckeho jogurtu
3 zrelé banány
2 vajcia
1 odmerka proteínu (použila som vanilkový)
100 ml vody
20 g kokosu
1 PL medu
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL škorice
voliteľné: oriešky, čokoláda, sušené ovocie voliteľné: oriešky, proteín
POSTUP
Banány rozmačkáme vidličkou a zmiešame ich s vajíčkami, jogurtom a medom. V druhej miske zmiešame vločky, múku, proteín, kokos, prášok do pečiva a škoricu. Mokré suroviny vlejeme do suchých a prilejeme vodu. Cesto poriadne premiešame a na záver vmiešame oriešky, čokoládu alebo sušené ovocie podľa chuti. Cesto nalejeme do formy na chlebík (najlepšie silikónovej) a vrch chlebíka môžeme posypať ovsenými vločkami. Pečieme 40 minút na 180°C. Chlebík nakrájame na krajce a podávame s džemom, arašidovým maslom, jogurtom alebo ovocím. Výborný je však aj samotný.
NUTRIČNÉ HODNOTY (na jeden krajec, vyjde ich približne 10)
Kalórie: 137
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 23 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 3 g
Ak sa ti príprava podarí, nezabudni nás označiť na Instagrame alebo použiť hashtag #fitclan