Recepty

Mak a višne sú skvelá dvojka, ktorú sme spojili v tomto parádnom nízkokalorickom koláči (Recept)

Mak a višne, nerozlučná dvojka! Šťavnaté makové cesto bez múky a višňová pudingová vrstva ti doručia fakt parádny koláč, navyše s nízkym množstvom kalórií, nech si dopraješ aj viac kúskov. Vrchná vrstva môže byť pripravená aj s pomocou želatíny, no chuťovo odporúčame skôr využiť puding. Namiesto višní si môžeš pochutnať určite aj na inom ovocí, ale kombinácia mak a višne je skrátka neprekonateľná.

INGREDIENCIE

cesto

120 g mletého maku
140 g gréckeho jogurtu
sladidlo podľa chuti (stévia, xylitol)
3 vajíčka
50 ml vody
štipka soli

višňová vrstva

130 g višní + 100 ml kompótovej šťavy
20 g vanilkového pudingového prášku
sladidlo podľa chuti (stévia)

POSTUP

Mak zmiešame so sladidlom, žĺtkami, jogurtom a vodou. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a veľmi jemne ich vmiešame k makovej zmesi. Cesto vlejeme do plechu (rozmer 20 x 20 cm) vystlaného papierom na pečenie a pečieme ho približne 20 minút pri teplote 180°C. Višne aj s kompótovou šťavou rozmixujeme ponorným mixérom (netreba úplne dohladka). Do višní vmiešame sladidlo, pudingový prášok a uvaríme do zhustnutia. Višňový puding natrieme na korpus a koláčik necháme stuhnúť a vychladnúť v chladničke.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

(na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 16 častí)

Kalórie: 78
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 9 g (z toho 2 g vlákniny)
Tuky: 4 g

Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan

Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na MartinusPanta Rhei či Albatrose.

 


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho priateľom

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.