Sezóna rebarbory a jahôd už je naplno rozbehnutá a túto kombináciu skrátka treba využiť. Kyslastá rebarbora, sladké jahody, ktoré majú množstvo výhod a jemné cesto. Jeden kúsok tejto maškrty má len 84 kcal, takže keď sa trošku pozabudneš a zješ polovicu pekáča, stále si na tom kaloricky lepšie, ako kebyže zješ jeden kúsok cheesecaku z bežnej kaviarne. Recept je jednoduchý ako vždy a hotový za chvíľku. Šup na trh pre jahody aj rebarboru a ide sa piecť.
INGREDIENCIE
40 g celozrnnej špaldovej múky
60 g ovsenej múky (rozmixované vločky)
2 vajíčka
150 g polotučného tvarohu
40 g orechového masla (kešu, mandľové, arašidové)
70 ml vody sladidlo podľa chuti (stévia)
2 ČL kypriaceho prášku
šťava z 1/2 citróna
150 g rebarbory
150 g jahôd
10 g kokosového cukru (voliteľné)
POSTUP
Žĺtky zmiešame s tvarohom, masielkom, citrónovou šťavou a vodou. Ďalej pridáme múky, kypriaci prášok a sladidlo. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a jemne ho vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do menšieho pekáčiku vystlaným papierom na pečenie. Rebarboru ošúpeme a spolu s jahodami nakrájame na malé kúsky. Ovocie naukladáme na vrch koláča a ak je rebarbora príliš kyslá, koláčik môžeme posypať kokosovým cukrom. Pečieme ho pri teplote 180°C približne 20 minút. Pred podávaním ho necháme úplne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 12 častí
Kalórie: 84
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 9 g
Tuky: 4 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.