Vianoce a kalórie, to ide jednoducho k sebe. Aj preto sme sa rozhodli využiť naše zručnosti k tomu, aby sme dali dokopy niekoľko vianočných receptov, ktoré ti ušetria zopár stoviek kalórií. Čaká na teba perníkový koláč, medovníčky, tradičné kokosky a famózne linecké koláče. Všetko samozrejme v nutrične hodnotnejšej verzii. Ak sa pýtaš, kde sme nechali tvoje obľúbené vanilkové rožteky, tak vedz, že tie budú na Fitclane čoskoro. Vypimpovali sme recept do dokonalosti a o pár dní sa dočkáš receptu aj na ne.
#1 Voňavý perníkový koláčik, ktorý počas vianočných sviatkov rozvonia celý byt
Ide to aj nízkokaloricky, no zároveň chutne. Budeme potrebovať len 60 g kokosovej múky, vďaka ktorej je koláč ľahučký, nadýchaný a navyše bez lepku. Ozdobiť si ho môžeš podľa tvojej fantázie. My sme zvolili malinový džem a kokos, no čokoládová poleva môže tento perník len a len vylepšiť.
INGREDIENCIE
cesto
60 g kokosovej múky
3 vajíčka
10 g kakaa
50 g jablkového pyré (detská výživa bez cukru)
10 g kokosového oleja
150 ml vody
1 ČL kypriaceho prášku
stévia (sladidlo podľa chuti) 1 a 1/2 ČL korenia do perníčkov
ozdoba
50 g malinového džemu
kokos na posypanie
POSTUP
Kokosovú múku zmiešame s kakaom, kypriacim práškom, stéviou a korením do perníčkov. V ďalšej miske vyšľaháme vajíčka s detskou výživou, vodou a kokosovým olejom. Mokré suroviny vlejeme do suchých, dôkladne premiešame a vlejeme do tortovej formy (priemer 20cm). Koláč pečieme 30 minút pri teplote 180°C. Po vychladnutí ho natrieme džemom a posypeme kokosom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
(na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 10 častí)
Kalórie: 72
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 8 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 4 g
#2 Aj vianočné medovníčky sa dajú pripraviť na fit spôsob a stále budú chuťovo božské
Medovníčky sú skrátka klasika. Ich typická vôňa sa nám už od detstva spája s Vianocami a rozhodne patria k najobľúbenejšiemu vianočnému pečivu. Každá rodina má svoj overený recept, ktorý určite obsahuje kopec cukru, bielej múky a masla. Tieto medovníčky vás však presvedčia, že rovnako skvelú chuť môžeme dosiahnuť aj so zdravšími ingredienciami. Poďme teda piecť, určite si ich obľúbite.
INGREDIENCIE
250 g celozrnnej špaldovej múky
50 g ovsených otrúb
75 g medu (kto má rád sladšie, použije viac)
75 g panenského kokosového oleja
2 vajíčka (+ žĺtok na potretie)
1/2 balenia prášku do pečiva
2 ČL škorice
1 ČL mletého anízu
1 ČL mletých klinčekov orechy na ozdobenie
POSTUP
V miske si zmiešame všetky suché ingrediencie. Prilejeme k nim med, roztopený kokosový olej a na záver pridáme vajíčka. Z tejto zmesi vypracujeme tuhšie, nelepivé cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na plát hrubý približne pol centimetra. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré dávame na plech vystlaným papierom na pečenie. Medovníčky potrieme rozšľahaným žĺtkom a môžeme ich ozdobiť orieškami. Pečieme 10 minút na 180°C. Skladujeme ich v uzatvorenej nádobe.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Hodnoty sú len približné, záleží, aké veľké medovníky vykrajujete (na 1 kus, z celkového množstvo mi vyšlo 70 malých medovníkov)
Kalórie: 29
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy: 4 g
Tuky: 1 g
#3 Tradičné vianočné kokosky bez cukru
Čo povieš na nutrične zaujímavejšiu verziu tradičných kokosiek? Obsahujú len minimálne množstvo sacharidov a skutočne aj bez cukru chutia veľmi dobre. Sú jemné a vo vnútri šťavnaté. Na dosladenie sme použili stéviu a prípravu by mal zvládnuť každý. Recept je veľmi jednoduchý a nezaberie ani veľa času.
INGREDIENCIE
150 g kokosu
3 bielka
1/2 ČL vanilkového extraktu
stévia podľa chuti
štipka soli
POSTUP
Z bielkov a soli si metličkami vyšľaháme tuhý sneh. Jemne doň primiešame vanilku, stéviu, a po častiach pridávame kokos. Lyžicou tvarujeme kokosky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme 12 minút na 180°C. Pred podávaním necháme vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kokosku (z celkového množstva ich vyjde 12) Kalórie: 49 Bielkoviny: 1g Sacharidy: 2g (z toho vláknina 1g) Tuky: 4g
#4 Linecké koláčiky na Vianoce nemôžu chýbať! Priprav si zdravšiu verziu s nižším množstvom kalórií
Linecké koláčiky veľmi predstavovať netreba. Klasika z bielej múky, masla, kopy cukru, zlepená ovocným džemom. Neboli by sme to my, keby sme sa aj toto pečivo nepokúsili troška 'ozdraviť' a ubrať kalórie, keďže na Vianoce o ne naozaj nie je núdza. Pri príprave sme využili aj kokosovú múku, ktorá obsahuje nižší obsah sacharidov a vyšší obsah vlákniny v porovnaní s bežnou. Čo sa týka džemu, použili sme klasický, no môžete zvoliť aj džem bez cukru či sladený stéviou.
INGREDIENCIE
100 g celozrnnej špaldovej múky
30 g kokosovej múky
1 vajíčko
40 ml tekutého kokosového oleja
30 g medu + stévia podľa chuti (ak nepoužívame stéviu, pridáme med) džem na potretie
POSTUP
V miske zmiešame múky so stéviou. Pridáme kokosový olej, med a vajíčko. Rukami vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť v chladničke približne pol hodiny. Cesto rozvaľkáme (ak nemáme silikónovú podložku na ktorej sa cesto nelepí, môžeme ho rozvaľkať medzi 2 potravinárskymi fóliami) a povykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Linecké pečieme na 180°C približne 10 minút. Po vychladnutí k sebe linecké zlepíme džemom a skladujeme na chladnejšom mieste. Pre cukrový efekt ich môžeme pred podávaním posypať kokosovou múkou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
(na 1 zlepené linecké, vyjde ich 23)
Kalórie: 49
Bielkoviny: 1g
Sacharidy: 6g
Tuky: 2g
Ak sa ti recepty podaria, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan