Zeleninová polievka je snáď tradičným jedlom väčšiny z nás, no miso pasta nemusí byť známa každému. Miso pasta je japonská fermentovaná potravina. ktorá sa vyrába zo sóje a obilnín (ryža, jačmeň). Existuje viacero druhov miso pasty, na pohľad sa líšia farbou od svetlej až po veľmi tmavú. Čím tmavšia farba, tým výraznejšia a intenzívnejšia chuť, keďže tmavé miso sa fermentuje až niekoľko rokov. My sme do polievky použili 50 g stredne výrazného misa, takže s výrazným misom množstvo určite uberte. Miso je veľmi zdravá potravina, no nesmiete ju variť (do polievky sa pridáva až po dovarení), keďže by ste jej prospešné látky zahubili.
INGREDIENCIE
5 mrkiev (400 g)
2 petržleny (100 g)
150 g mrazeného hrášku
1 cibuľa
50 g ryžových rezancov
1 balenie bieleho tofu (180 g)
30-60 g miso pasty
2 litre zeleninového vývar
cca 5 cm kúsok zázvoru
10 ml olivového oleja
podľa chuti mleté čierne korenie/soľ/sójová omáčka
na servírovanie: jarná cibuľka, petržlenová vňať
POSTUP
Cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno. Petržlen a mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenšie kolieska/pol kolieska, tofu nakrájame na väčšie kocky. V hrnci, v ktorom ideme variť polievku rozohrejeme olivový olej a krátko na ňom opečieme cibuľu a zázvor. Následne pridáme mrkvu s petržlenom, zmes premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom. Polievku necháme variť cca 15-20 minút, kým je zelenina takmer úplne mäkká. Potom do nej pridáme hrášok, tofu, krátko povaríme a polievku odstavíme z plameňa.
Odoberieme z nej 2 naberačky, ktoré prilejeme do misky s miso pastou a poriadne rozmiešame, aby v polievke nezostali žiadne hrudky. Takto rozrobenú miso pastu prilejeme k hotovej polievke. Podľa chuti môžeme miso pastu pridať, alebo polievku môžeme už len dochutiť troškou mletého korenia a soľou/sójovou omáčkou podľa chuti. Miso pasta je dosť slaná a chuťovo výrazná, takže ďalšie dochutenie už ani nemusí byť potrebné. Miso pastu pridávame do polievky, ktorá sa už nevarí! Var by zničil prospešné látky, ktoré miso obsahuje.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva ich vyjde 5
Kalórie: 194
Bielkoviny: 11 g
Sacharidy: 22 g
Tuky: 7 g