Nasi goreng je indonézska verzia klasickej smaženej ryže. My sme si nasi goreng trošku poupravili, keďže niektoré ingrediencie sú v našich končinách pomerne ťažko dostupné. To však nič nemení na fakte, že sa jedná o skvelé a nutrične hodnotné jedlo, pri ktorom sa dá spotrebovať staršia ryža či zelenina. Do nasi goreng môžeš pridať napríklad aj opečené tofu či kúsky kuracieho mäsa alebo kreviet. Zužitkovať môžete aj mrkvu či papriku, ktorá už má to najlepšie za sebou (do jedla zeleninu pridajte spolu s cesnakom a zázvorom). Pusti sa teda do prípravy, určite si pochutíš.
INGREDIENCIE
300 g jasmínovej/basmati ryže (cca 700 g uvarenej)
3 vajcia
3 jarné cibuľky
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
5 cm kúsok čerstvého zázvoru
1 a 1/2 PL repkového oleja
2 PL kecap manis (sladká sójová omáčka, môžeme ju nahradiť 60 ml sójovej omáčky a 40 g trstinového cukru)
2 PL ustricovej/rybacej omáčky
chilli papričky podľa chuti
sójová omáčka podľa chuti
limetková šťava podľa chuti
na podávanie:
3 vajcia
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
repkový olej na potretie panvice
1/2 šalátovej uhorky
100 g cherry rajčín
hrsť čerstvého koriandru
chilli paprička (voliteľné)
POSTUP
Ryžu si uvaríme deň vopred a cez noc ju necháme schladiť v chladničke. Čerstvo uvarená ryža na tento recept nie je vhodná. Vopred si môžeme pripraviť aj sladkú sójovú omáčku - sójovú omáčku zmiešame s trstinovým cukrom a za občasného miešania ju povaríme na nižšom plameni do zhustnutia (trvá to cca 10 minút a sójová omáčka by mala mať konzistenciu redšieho sirupu, pri chladnutí ešte zhustne).
Ďalej sa môžeme pustiť do samotnej prípravy nasi goreng. Na 1/2 PL olivového oleja si na nižšom plameni pripravíme miešané vajíčka, ktoré osolíme, okoreníme, "roztrháme" na malé kúsky a zatiaľ odložíme do misky bokom. Na zvyšnom oleji si v hlbšej panvici/woku orestujeme najemno nakrájanú červenú cibuľku dosklovita. Ďalej k nej pridáme najemno nasekaný zázvor, cesnak, 2 jarné cibuľky a chilli papričku/papričky. Všetko spolu premiešame, opečieme a do panvice pridáme uvarenú a vychladenú ryžu, sladkú sójovú omáčku, ustricovú/rybaciu omáčku, a pripravené miešané vajíčka. Všetko spolu dôkladne premiešame a podľa chuti ešte prípadne dochutíme sójovou/rybacou omáčkou a limetkovou šťavou. Na záver do nasi goreng vmiešame zvyšnú jarnú cibuľku a jedlo odstavíme z plameňa. Nasi goreng podávame s osoleným a okoreneným volským okom pripraveným na troške oleja, uhorkou, rajčinami, čerstvým koriandrom a prípadne aj chilli papričkami.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 3
Kalórie: 638
Bielkoviny: 23 g
Sacharidy: 99 g
Tuky: 17 g