Novembrové jednohubky sú tu a v tomto 39. diele si rozoberieme nasledujúce témy:
✅ 🩺 Dve meta-analýzy o chia semienkach, ktoré ťa presvedčia o ich zaradení do jedálnička
✅ 🥕 Ako vplýva vláknina na mentálne zdravie?
✅ 😟 Vplyv ashwagandhy na stres, úzkosť a kortizol
✅ 💊 Aké je najlepšie a časovo najideálnejšie dávkovanie melatonínu? Všetci sme sa doteraz mýlili?
🩺 Dve meta-analýzy o chia semienkach, ktoré ťa presvedčia o ich zaradení do jedálnička
Neobsahujú lepok, a to je dôležité najmä pre celiatikov. Sú nízkokalorické a zároveň obsahujú oleje, vďaka ktorým sú také cenené. Oleje obsiahnuté v chia semenách sú svojím nutričným zložením porovnateľné s obsahom olejov u rýb či iných rastlinných olejov. Samozrejme nielen oleje sú cennou zložkou tejto potraviny. Bohatý zdroj vlákniny, Omega 3 a 6 mastných kyselín, ďalších esenciálnych mastných kyselín, bielkovín, antioxidantov či minerálov – napr. železo, vápnik, horčík.
Chia semienka sú proste známe vo svete zdravia a dnes mrkneme na 2 nové meta-analýzy, ktoré stoja za to. V tej prvej máme 10 RCT štúdií, ktoré sa uskutočnili v Severnej Amerike (5 štúdií), Južnej Amerike (4 štúdie) a Kuvajte (1 štúdia). Chia sa užívali buď celé alebo mleté a denná dávka sa pohybovala od 25 do 40 gramov.