Polovičné opakovania nemusia byť na škodu. Práve naopak!
Simon Kopunec•09.12.2024
Rozmýšľal si niekedy, či tých pár centimetrov navyše (napríklad pri bicepsovom zdvihu) naozaj niečo zmení? Nový výskum (1) sa zaoberá tým, čo už dlhšie rezonuje vo svete cvičenia. Je zameranie sa na plný rozsah pohybu (fROM) skutočne maximalizáciou svalových prírastkov, alebo môže byť tréning v čiastočnom rozsahu v predĺženej pozícii (pROM) rovnako účinný?
Pri silovom tréningu sa počíta každé opáčko a táto štúdia riešila zásadnú otázku. Môžeme teda dosiahnuť podobné alebo dokonca lepšie výsledky strategickým skrátením rozsahu pohybu? Poďme preskúmať, ako by tento prístup mohol formovať budúcnosť efektívneho, vedecky podloženého svalového rastu. Aby sme v tom mali jasno, uvediem na tejto grafike, čo dnes budeme rozoberať.
Skoršie výskumy, vrátane štúdií, ktoré uvádzali väčší svalový rast pri tréningu s tzv. lengthened partials — polovičné opáčka v natiahnutej fáze (tá časť rozsahu pohybu, v ktorej je sval natiahnutý, napríklad od spodnej časti po stred tlakov na nohy alebo bicepsových zhybov) v porovnaní s tréningom fROM na svaly dolnej časti tela a často zahŕňali netrénovaných účastníkov.
Pre prístup k Premium obsahu je nutné sa prihlásiť
Čo je Fitclan Premium?
Možnosť, ako podporíš Fitclan tím a našu dlhoročnú prácu a zároveň okamžite získaš skvelé výhody. Vedecky podložený obsah, ktorým ukončíme chaos vo výžive, zdraví a fitness. Čaká ťa reálna skratka za tvojim zdravším životom. Pridaj sa k Premium členom a pocíť zmenu k lepšiemu na vlastnej koži.
Aké budeš mať výhody?
Odomkneš si prístup k 450+ Premium článkom & podcastom
Výživová & tréningová príručka v hodnote 30 € zadarmo
Zľava 40 % na Fitclan webináre/semináre a predpredaj lístkov
Kedysi som trávil dni (niekedy aj noci) na serveroch Call of Duty. Dnes je to posilka a evidence-based svet výživy/zdravia. Založil som Fitclan a s celým tímom sa ti snažíme pomôcť na ceste za lepším, zdravším a úspešnejším ja. Samozrejme bez mýtov, bullshitu, a tak, aby si si užíval(a) celý ten proces.