Veľmi jednoduché, no veľmi chutné raňajky či skvelý víkendový brunch. Çılbır, v preklade turecké vajcia sú pošírované vajíčka na gréckom jogurte ochutenom kôprom, cesnakom a preliate pikantným maslom (v našom prípade olivovým olejom). Chutia vynikajúco s čerstvým chlebom, prípadne opečenými hriankami. Viacerí sa asi zľaknú prípravy pošírovaných vajec, no nie je sa čoho obávať. Ocot vo vode pomôže vajíčkam držať tvar, no rozhodne to s ním neprežeňte – vajíčka s príchuťou octu by vám jedlo celkom slušne pokazili. Množstvo ingrediencií na recept odporúčame rovno zdvojnásobiť, naozaj si pochutíte.
INGREDIENCIE
2 čerstvé vajcia
2 krajce chleba
200 g gréckeho jogurtu
1 strúčik cesnaku
Veľká hrsť čerstvého kôpru
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
1 PL octu
na chilli olej
1 PL olivového oleja
1/4 ČL rímskej rasce
1/2 ČL mletej údenej papriky
drvené chilli podľa chuti
POSTUP
Najskôr si pripravíme ochutený jogurt - grécky jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom, nasekaným kôprom, soľou a korením podľa chuti. Jogurt už nedávame do chladničky, mal by byť izbovej teploty. Následne na panvici necháme rozohriať olej, pridáme k nemu všetky koreniny, dôkladne premiešame a odstavíme z plameňa. Na záver si pripravíme pošírované vajíčka. Vo vyššom a užšom hrnci si zohrejeme vodu s octom, voda však nesmie vrieť. Vajíčko si vyklopíme do žufanky alebo malej misky a keď sa vo vode začnú objavovať prvé bublinky, vo vode vytvoríme lyžicou vír a vajíčko z malej výšky a rýchlo preklopíme do jeho stredu. Vajce varíme (v nevriacej vode) cca 3 minútky. V hrnci varíme len jedno vajíčko, teda ich pripravujeme postupne. Pošírované vajíčka servírujeme s ochuteným jogurtom, chilli olejom a čerstvým alebo opečeným chlebom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2
Kalórie: 299
Bielkoviny: 20 g
Sacharidy: 25 g
Tuky: 13 g