Obličky sú kľúčové pre filtrovanie odpadu z nášho tela, pričom sa cez ne vylučuje približne 90 % odpadu z metabolizmu bielkovín. To viedlo k obavám, že vyšší príjem bielkovín môže spôsobiť glomerulárnu hyperfiltráciu a potenciálne poškodiť obličky, najmä u ľudí s chronickým ochorením obličiek (ďalej už len skratka CKD). V dôsledku toho sa v stravovacích odporúčaniach často odporúča obmedziť príjem bielkovín, aby sa predišlo konečnému štádiu ochorenia obličiek u osôb s CKD . Stále však nie je jasné, či strava s vysokým obsahom bielkovín môže zvýšiť riziko ochorenia obličiek u zdravých osôb alebo či záleží na druhu bielkovín (živočíšne a rastlinné). Cieľom tejto štúdie bolo zosumarizovať existujúci výskum s cieľom určiť, či existuje vzťah medzi celkovým príjmom živočíšnych alebo rastlinných bielkovín a ochorením obličiek.
Dnes nielenže vďaka najnovším dátam, ktoré ešte zatiaľ nikde nikto na Slovensku a Česku neriešil, mrkneme na (asi) uzavretie témy, ale máme tu aj jeden zásadný zvrat.
V článku sa ďalej dozvieš:
✅ Čo a ako sa testovalo + merania
✅ Hlavné zistenia a živočíšne vs. rastlinné bielkoviny
✅ Čo tieto zistenia znamenajú + praktický pohľad