Recepty

Špaldové parené buchty, ktoré bez hanby môžeš naservírovať aj babičke (Recept)

Parené buchty, ktoré môžeš bez hanby naservírovať aj svojej babičke. Nebudeme si klamať, príprava buchtičiek a práca s kysnutým cestom nie je úplne najjednoduchšia a zaberie aj chvíľku času. Špaldové mäkučké buchty plnené džemom sú však silným lákadlom, ktoré rozhodne stojí za námahu. Do cesta sme zapracovali aj tvaroh, nech máme v tejto dobrote nejaké tie bielkoviny navyše. Naplniť ich môžeš aj čerstvým ovocím, no my sme zvolili džem. Posýpka je taktiež úplne na tebe.

INGREDIENCIE

200 g hladkej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
150 g jemného tvarohu
1 vajíčko
20 g kvasníc
20 g trstinového cukru
200 ml mlieka
1/2 ČL soli
200 g džemu bez cukru
mak, orechy, maslo, cukor podľa chuti

POSTUP

Najskôr si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme (nesmie byť však horúce, len príjemne teplé), nasypeme do neho cukor a rozdrobíme do neho kvasnice. Premiešame a necháme 5 minút napučať. Zatiaľ si v miske zmiešame múky so soľou. K múke prilejeme napučaný kvások, tvaroh a vajíčko izbovej teploty a poriadne premiešame. Aby buchty poriadne nakysli, musíme cesto vytrepať. Vareškou ho miesime dovtedy, kým sa neodlepuje od stien misy. Cesto prikryjeme utierkou a dáme ho približne na hodinku vykysnúť na teplé miesto, až dokiaľ neznásobí svoju veľkosť.

Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a jemne ho vyvaľkáme do obdĺžnika o hrúbke cca 1 cm. Cesto nakrájame na štvorce (mne ich vyšlo 22). Každý štvorec naplníme lyžičkou džemu, pomúčenými rukami ho dobre uzatvoríme a vytvoríme buchtičku. Buchtičky otočíme naopak, aby hore boli pekné a zlepovaná časť bola v spodnej časti. Buchtičky necháme ešte aspoň 15 min podkysnúť. Do hrnca si dáme variť vodu, paráčik potrieme olejom a uložíme naň buchty tak, aby sa nedotýkali. Zakryjeme ich pokrievkou a necháme ich pariť cca 12 minút. Podávame ich s ľubovoľnou posýpkou. Zvyšné buchty zľahka potrieme olejom (inak by sa zlepili) a v uzatvorenej nádobe ich uskladníme v chladničke.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 buchtu, z celkového množstva ich vyšlo 22

Kalórie: 92
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 18 g ( z toho vláknina 1 g)
Tuky: 1 g

Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan

Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na MartinusPanta Rhei či Albatrose.


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho priateľom

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.