Galetka s krehkým cestom, sladučkou ovocnou náplňou a chrumkavými mandľami. Presne to ťa čaká v dnešnom recepte. Klasická galetka je z klasického maslového cesta (a ide ho tam dosť), no my sme časť masla ubrali a pridali jogurt - výsledkom je identická chuť, no za menej kalórií a s menším množstvom nasýtených tukov. Do náplne môžete použiť ľubovoľné ovocie, no veľmi odporúčame kombináciu rebarbory a sladučkých jahôd. Určite nevynechajte mleté mandle na posypanie cesta - pomôžu so šťavou z ovocia a tá nebude vytekať von.
Prvýkrát sa do tejto galetky zamiluješ, keď ju dokončíš a pozrieš sa na tú nádheru a druhýkrát hneď po tom, čo ju ochutnáš.
INGREDIENCIE
Na cesto:
180 g hladkej špaldovej múky + na pomúčenie
30 g trstinového cukru
50 g masla
40 g bieleho jogurtu (nie gréckeho)
40 ml vody
Štipka soli
Na náplň
150 g rebarbory (1-2 stonky)
250 g jahôd
30 g trstinového cukru
20 g kukuričného škrobu
20 g mletých mandlí
Na dokončenie:
1 vajce
15 g mandľových plátkov
POSTUP
Najskôr sa pustíme do prípravy cesta - múku premiešame s cukrom a soľou. Následne pridáme studené maslo nakrájané na tenké plátky, jogurt, vodu a vypracujeme hladké a kompaktné cesto (buď ručne alebo v kuchynskom robote). Cesto roztlačíme na hrubú placku a necháme ho odležať v chladničke, kým si nepripravíme náplň.
Jahody aj rebarboru nakrájame na menšie kúsky a v miske ovocie dôkladne premiešame s kukuričným škrobom a cukrom. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na tenký kruh. Vyvaľkané cesto preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a posypeme ho mletými mandľami (voľný necháme len cca 3 cm okraj). Na mandľami posypané cesto naukladáme ovocie a kraj cesta zahneme dovnútra. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a galetku pečieme pri teplote 180°C dozlatista, približne 30 minút. Pred krájaním ju necháme aspoň čiastočne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, galetku rozkrájame na 10 kúskov
Kalórie: 162
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 24 g
Tuky: 6 g