Skvelá jahodovo-rebarborová galetka, do ktorej sa zamiluješ dvakrát (Recept)

Skvelá jahodovo-rebarborová galetka, do ktorej sa zamiluješ dvakrát (Recept)

Simona Malková24.05.2022

Galetka s krehkým cestom, sladučkou ovocnou náplňou a chrumkavými mandľami. Presne to ťa čaká v dnešnom recepte. Klasická galetka je z klasického maslového cesta (a ide ho tam dosť), no my sme časť masla ubrali a pridali jogurt - výsledkom je identická chuť, no za menej kalórií a s menším množstvom nasýtených tukov. Do náplne môžete použiť ľubovoľné ovocie, no veľmi odporúčame kombináciu rebarbory a sladučkých jahôd. Určite nevynechajte mleté mandle na posypanie cesta - pomôžu so šťavou z ovocia a tá nebude vytekať von.

Prvýkrát sa do tejto galetky zamiluješ, keď ju dokončíš a pozrieš sa na tú nádheru a druhýkrát hneď po tom, čo ju ochutnáš.

INGREDIENCIE

Na cesto:

180 g hladkej špaldovej múky + na pomúčenie

30 g trstinového cukru

50 g masla

40 g bieleho jogurtu (nie gréckeho)

40 ml vody

Štipka soli

Na náplň

150 g rebarbory (1-2 stonky)

250 g jahôd

30 g trstinového cukru

20 g kukuričného škrobu

20 g mletých mandlí

Na dokončenie:

1 vajce

15 g mandľových plátkov

undefined

POSTUP

Najskôr sa pustíme do prípravy cesta - múku premiešame s cukrom a soľou. Následne pridáme studené maslo nakrájané na tenké plátky, jogurt, vodu a vypracujeme hladké a kompaktné cesto (buď ručne alebo v kuchynskom robote). Cesto roztlačíme na hrubú placku a necháme ho odležať v chladničke, kým si nepripravíme náplň.

Jahody aj rebarboru nakrájame na menšie kúsky a v miske ovocie dôkladne premiešame s kukuričným škrobom a cukrom. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na tenký kruh. Vyvaľkané cesto preložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a posypeme ho mletými mandľami (voľný necháme len cca 3 cm okraj). Na mandľami posypané cesto naukladáme ovocie a kraj cesta zahneme dovnútra. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľami a galetku pečieme pri teplote 180°C dozlatista, približne 30 minút. Pred krájaním ju necháme aspoň čiastočne vychladnúť.

undefinedundefinedundefined

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 kúsok, galetku rozkrájame na 10 kúskov

Kalórie: 162

Bielkoviny: 3 g

Sacharidy: 24 g

Tuky: 6 g

ZDIEĽAŤ

Nemáš Premium účet?Predplať si členstvo už teraz a okamžite získaš prístup k premium obsahu a ku všetkým výhodám.

Simona Malková

Simona Malková

Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk