Recepty

Vegánska nátierka s hokkaido, v ktorej dominujú bielkoviny a super chuť (Recept)

Vegánske nátierky a paštéty z obchodu sa tešia čoraz väčšej obľube. Doma sa však dajú pripraviť menej kalorické, bez zahusťovadiel a chutia stále perfektne. Táto nátierka je vhodná síce pre vegánov, no mäsožravci ňou taktiež nepohrdnú – vďaka hokkaido a lahôdkovému droždiu v nej tofu nie je vôbec cítiť. Na 100 g má len 144 kcal a môže sa pochváliť množstvom 12 g bielkovín. Odporúčame ju podávať na celozrnnom pečive so zeleninou, ale poslúži aj ako samostatný dip na zeleninu.

INGREDIENCIE

180 g bieleho/bazalkového tofu
75 g tekvicového pyré z hokkaido
20 g lahôdkového droždia
1 väčšia cibuľa (150 g)
1/2 PL oleja (cca 7 g)
2 strúčiky cesnaku
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, koriander…)

POSTUP

Z tofu vysajeme papierovými utierkami čo najviac vody a prstami ho nadrobíme na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a spolu s tofu ju opečieme na oleji. Následne pridáme pretlačený cesnak, nakrájané bylinky, krátko ešte posmažíme a odstavíme z plameňa. Ďalej pridáme tekvicové pyré*, lahôdkové droždie a zmes dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pomazánku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, dáme ju vychladiť do chladničky a môžeme podávať.

* Tekvicu hokkaido rozkrojíme napoly, vydlabeme z nej semienka a kožou hore ju pečieme pri teplote 180°C až do zmäknutia. Necháme ju vychladnúť, ošúpeme ju a následne ju rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 100 g, z celkového množstva vyjde 300 g

Kalórie: 144
Bielkoviny: 12 g
Sacharidy: 9 g (z toho vláknina 4 g)
Tuky: 7 g


Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho priateľom

Napíš komentár

Simona Malková
Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.