Banánové chlebíky patria medzi veľmi obľúbené koláčiky. Prečo to však neskúsiť aj s mrkvou? Mrkvová torta chutí skvele a chlebíček teda nie je výnimkou. Skvelú chuť dotvára škorica, mletý zázvor a chrumkavé vlašské oriešky. My sme do receptu použili aj trošku proteínu, no nie je problém ho vynechať (ak doma ešte stále nemáš proteín) Chlebík môžeš jesť aj samotný alebo naň natrieť tvoj obľúbený džem či orieškové maslo. My sme skúsili tvarohovú polevu so škoricou, ktorá dodala chlebíku ďalšie bielkoviny
INGREDIENCIE
na chlebík
120 g celozrnnej špaldovej múky
1 mrkva (cca 80 g)
15 g vanilkového proteínu (môžeme vynechať)
1 vajce
40 g trstinového cukru/ stévia podľa chuti
50 g jablkovej výživy bez cukru
Šťava z ½ menšieho pomaranču (cca 30 ml)
100 g kefíru
20 g vlašských orechov
20 g sušených hrozienok
1 ČL kypriaceho prášku
½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
½ ČL mletého zázvoru
POSTUP
Múku zmiešame s proteínom, cukrom, mletým zázvorom, škoricou, kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame najemno. Zmiešame ju s jablkovou výživou, šťavou z pomaranča, kefírom a vajíčkom. Mokré suroviny vlejeme do suchých a premiešame. Ak je cesto príliš husté, prilejeme ešte trochu kefíru. Na konci vmiešame hrozienka a nasekané orechy. Cesto vlejeme do formy na chlebík a pečieme ho až dokiaľ nevyjde drevená špajdľa z cesta suchá (trvá to cca 40-50 minút) pri teplote 180°C. Pred vyklopením z formy a krájaním ho necháme úplne vychladnúť. Podávame ho s džemom, orechovým maslom, čerstvým ovocím alebo škoricovým tvarohom. Ten si pripravíme zmiešaním tvarohu, škorice a sladidla podľa chuti. Ak chceme tvaroh hustý na natieranie, použijeme sladidla buď málo (stévia), alebo zvolíme cukor. Ak chceme tvaroh tekutý ako polevu, dosladíme ho javorovým sirupom alebo medom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 krajec, z celkového množstva ich vyjde 9
Kalórie: 113
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 19 g
Tuky: 2 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.