Jarné závitky sú známejšie, no my si pripravíme letnú verziu. Dôvod je jasný, nie sú smažené a skrýva sa v nich množstvo zeleniny. Pri príprave letných závitkov môžeš naplno využiť svoju fantáziu a zásoby v chladničke. Stačí ti ryžový papier a doňho už môžeš zamotať rôzne druhy zeleniny, poprípade kuracie mäso či tofu. Určite však nevynechaj našu omáčku, vďaka ktorej sú závitky skrátka neodolateľné.
INGREDIENCIE
na závitky
6 ks ryžového papiera
50 g tenkých ryžových rezancov
1 paprika
1 väčšia mrkva
1/2 uhorky
130 g kreviet
zopár listov šalátu
čerstvé bylinky (koriander, mäta, petržlenová vňať..)
1 ČL olivového oleja
soľ
na omáčku
50 g arašidového masla
1 PL javorového sirupu
1 ČL sójovej omáčky
1 ČL chilli omáčky
šťava z limetky (podľa chuti)
horúca voda (podľa potreby na zriedenie)
POSTUP
Najskôr si pripravíme rezance. Zalejeme ich vriacou vodou, prikryjeme pokrievkou a počkáme 5-6 minút. Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou. Ďalej si pripravíme omáčku, zmiešaním všetkých surovín. Vodu prilievame postupne až dokiaľ nedosiahneme krémovej konzistencie. Krevety zbavíme chvostíkov, osolíme a na olivovom oleji ich opečieme na panvici. Stačí chvíľka, približne 5 minút. Uhorku, mrkvu a papriku nakrájame na tenké pásiky, bylinky nasekáme nadrobno. Ryžový papier namočíme do teplej vody na pár sekúnd a rozprestrieme ho na podložku. Približne do polovice papiera položíme krevety a pod ne naukladáme zvyšné suroviny - listy šalátu, zeleninu, bylinky a rezance. Najskôr zahneme boky papiera dovnútra (pozri foto) a potom z vrchnej strany zrolujeme. Závitky podávame s arašidovou omáčkou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
(na 1 závitok s omáčkou, vyjde nám 6 závitkov)
Kalórie: 159
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 21 g
Tuky: 5 g