Vegánske nátierky a paštéty z obchodu sa tešia čoraz väčšej obľube. Doma sa však dajú pripraviť menej kalorické, bez zahusťovadiel a chutia stále perfektne. Táto nátierka je vhodná síce pre vegánov, no mäsožravci ňou taktiež nepohrdnú - vďaka hokkaido a lahôdkovému droždiu v nej tofu nie je vôbec cítiť. Na 100 g má len 144 kcal a môže sa pochváliť množstvom 12 g bielkovín. Odporúčame ju podávať na celozrnnom pečive so zeleninou, ale poslúži aj ako samostatný dip na zeleninu.
INGREDIENCIE
180 g bieleho/bazalkového tofu
75 g tekvicového pyré z hokkaido
20 g lahôdkového droždia
1 väčšia cibuľa (150 g)
1/2 PL oleja (cca 7 g)
2 strúčiky cesnaku
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, koriander...)
POSTUP
Z tofu vysajeme papierovými utierkami čo najviac vody a prstami ho nadrobíme na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a spolu s tofu ju opečieme na oleji. Následne pridáme pretlačený cesnak, nakrájané bylinky, krátko ešte posmažíme a odstavíme z plameňa. Ďalej pridáme tekvicové pyré*, lahôdkové droždie a zmes dochutíme soľou a korením podľa chuti. Pomazánku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, dáme ju vychladiť do chladničky a môžeme podávať.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 100 g, z celkového množstva vyjde 300 g
Kalórie: 144
Bielkoviny: 12 g
Sacharidy: 9 g (z toho vláknina 4 g)
Tuky: 7 g