So zrelým avokádom treba jednať veľmi rýchlo a ak zrovna nemáš chuť na avokádový toast, skús si z neho pripraviť lahodné pesto. Klasické pesto sa pripravuje z bazalky, poctivého množstva olivového oleja, píniových orieškov a parmezánu, my sme ho však upravili na nutrične ešte zaujímavejšiu verziu. Vďaka zrelému avokádu dosiahneme skvelú krémovú konzistenciu, hrášok pridá na objeme (zníži množstvo kalórií) a obe suroviny dodajú pestu aj potrebné mikroživiny. Určite použi extra panenský olej a so semienkami a orieškami kľudne experimentuj. Pesto môžeme využiť ako omáčku na cestoviny, dressing do šalátov, dip na zeleninu alebo aj ako nátierku na pečivo.
INGREDIENCIE
2 zrelé avokáda (cca 320 g)
100 g mrazeného hrášku
50 ml extra panenského olivového oleja
veľká hrsť čerstvej bazalky
šťava z 1 citrónu
2 strúčiky cesnaku
30 g vlašských orechov
30 g lúpaných konopných semienok
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
Hrášok si uvaríme domäkka a rozmixujeme ho dohladka spolu s avokádom, olejom, bazalkou, orechmi a semienkami. Do pesta pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Pesto skladujeme v chladničke v uzatvorenej sklenenej nádobe a spotrebujeme ho do 5 dní. Pokojne si ho môžeš pripraviť aj z polovičného množstva.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 100 g, z celého množstva vyjde 550 g pesta
Kalórie: 260
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 8 g
Tuky: 24 g