Ak máš doma vajíčka, môžeš sa smelo pustiť do prípravy tohto chutného jedla. Ak potrebuješ spotrebovať šunku, syr, alebo rôzne druhy zeleniny, stačí všetko len zaliať vajíčkami, zapiecť a máš hotovú frittatu. Pôvodne je to talianske jedlo, u nás sa najviac podobá omelete, pečie sa však v rúre. Padne vhod na raňajky, večeru alebo aj ako ľahší obed. My sme do nej zakomponovali zemiaky, rajčiny, špenát, cibuľku a balkánsky syr, no je tu naozaj priestor pre tvoju fantáziu a domáce zásoby.
INGREDIENCIE
450 g malých zemiakov
6 vajec
80 g balkánskeho syra
100 g baby špenátu
150 g rajčín
1 menšia červená cibuľa
Hrsť čerstvej bazalky
Olivový olej
Mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
POSTUP
Zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na tenké kolieska. V miske ich zmiešame s lyžičkou olivového oleja a trochou čierneho korenia a soli. Pri teplote 200°C ich v rúre upečieme domäkka. Medzitým si pripravíme zvyšné ingrediencie. Vajíčka rozšľaháme vidličkou s trochou soli a korenia. Pridáme k nim nadrobno nakrájané rajčiny, bazalku, cibuľu nakrájanú na polkolieska a špenát, ktorý sme sparili s trochou vody na panvici. Balkánsky syr rozdrobíme prstami a približne 2 tretiny z neho primiešame k vajíčkam. Na záver do vajíčkovej zmesi pridáme aj upečené zemiaky a všetko prelejeme do panvice vhodnej do rúry (alebo do zapekacej misy). Na vrch dáme zvyšný syr a frittatu zapečieme pri teplote 200°C približne 10 minút. Podávame ju ešte teplú.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 3
Kalórie: 369
Bielkoviny: 19 g
Sacharidy: 35 g
Tuky: 17 g