Táto polievka môže smelo zastúpiť aj rolu hlavného jedla. Pochádza z Fínska, kde ju podávajú vo veľkých miskách spolu s ražným chlebom. Narozdiel od našich klasických polievok je veľmi hustá a sýta. Lahodný smotanový vývar v kombinácii s lososom si zaručene zamiluješ hneď v prvom súste. Kôpor nepatrí všeobecne zrovna k najobľúbenejším bylinkám, no tejto polievke dodá naozaj nenahraditeľnú chuť, takže ním nešetri.
INGREDIENCIE
400 g lososa
400 g zemiakov
100 g póru (len biela a bledozelená časť)
200 g mrkvy
1 PL olivového oleja (12 g)
180 ml 10% smotany na varenie
1,5 litra rybacieho vývaru*
šťava z 1/2 citróna
4 bobkové listy
6 guličiek nového korenia
1-2 hrste čerstvého kôpru
soľ a čierne korenie podľa chuti
POSTUP
* Rybací vývar je u nás problém dostať, takže si ho musíme pripraviť sami (ak sa vám do toho nechce, poslúži aj zeleninový, no odporúčame dať si tú námahu). Lososa nožom stiahneme z kože a kožu dáme variť do osolenej vody. Vývar varíme na slabom plameni aspoň polhodinu. Lososa nakrájame na kocky a na 3-4 minúty ho dáme uvariť do vývaru. Následne kože vyberieme a vyhodíme. Lososa scedíme od vývaru (ten necháme v hrnci) a odložíme do misky na neskôr.
V inom hrnci zľahka opražíme nadrobno nakrájaný pórik, pridáme bobkové listy, nové korenie, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú mrkvu. Krátko osmažíme a zeleninu zalejeme našim vývarom. Polievku zakryjeme pokrievkou a pomaly varíme až do zmäknutia zeleniny. Do polievky ďalej vlejeme smotanu, pridáme nasekaný kôpor a uvareného lososa. Polievku dochutíme soľou, mletým čiernym korením, necháme ju prevrieť a odstavíme z plameňa. Na záver ju ochutíme citrónovou šťavou. Podávame ju s čerstvým kôprom a ražným/celozrnným/kváskovým chlebom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 4
Kalórie: 409
Bielkoviny: 26 g
Sacharidy: 31 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 22 g