Ak by si aj chcel pripraviť nejaký vianočný koláčik, no veľmi sa ti nechce do vaľkania cesta, vykrajovania a pečenia, máme pre teba riešenie - nepečené rumové guličky plnené višňami. Pri rumových guličkách je veľký priestor na improvizáciu, takže ingrediencie môžeš ľubovoľne nahradzovať a zamieňať. Začnime od samotného rumu, ktorý môžeš samozrejme vynechať a nahradiť ho len rumovou arómou. Piškóty s orieškami môžeš taktiež vynechať a namiesto nich použi možno aj menej vydarené vianočné pečivo - chuť čokolády a rumu všetko zamaskuje. Čo sa obaľovania týka, my sme použili klasický kokos a možno trochu netradičné lyofilizované maliny. Okrem toho, že dodajú guličkám neodolateľnú farbu, tak ich aj príjemne dochutia.
INGREDIENCIE
70 g piškót
60 g vlašských orechov
1 bielok (vajíčko veľkosť L)
60 g práškového cukru
60 g horkej čokolády
30 g malinového džemu
100 g odkôstkovaných zaváraných višní
2 PL rumu (alebo 1 ČL rumovej arómy a 1 PL mlieka)
štipka soli
na obaľovanie:
15 g strúhaného kokosu
10 g lyofilizovaných malín
POSTUP
V miske, ktorá zvládne teplo (takže vynecháme plast) bielok premiešame so štipkou soli, práškovým cukrom a nad parou ho pomocou metličkového mixéru vyšľaháme do pevnej a lesklej hmoty (trvá to asi 4 minúty). Orechy a piškóty rozmixujeme, čokoládu nastrúhame najemno a všetko zapracujeme do bielkovej hmoty. Ďalej pridáme malinový džem a rum (alebo mlieko a rumovú arómu) a všetko spolu dôkladne premiešame - mala by nám vzniknúť jemne lepivá hmota, z ktorej sa nám budú ľahko tvarovať guličky. Z čokoládovej hmoty tvarujeme malé placky, do ktorých zabalíme višne a vytvarujeme hladké guličky. Guličky obaľujeme v kokose a rozdrvených alebo rozmixovaných lyofilizovaných malinách. Pred podávaním ich necháme pár hodín stuhnúť v chladničke, v ktorej ich aj skladujeme. Guličky vydržia v uzatvorenej nádobe v chladničke necelý týždeň.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 guličku, z receptu ich vyjde 24
Kalórie: 65
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy: 8 g
Tuky: 3 g