Sezónne ovocie si treba užiť naplno, najchutnejším spôsobom je jednoznačne dobrý koláč s kopou ovocia. My sme v koláčiku zužitkovali sladké marhuľky, no použiť môžeš aj broskyne, nektarinky či čerešne. Do cesta sme pridali acidko, vďaka ktorému má cesto super konzistenciu. Poď si ho s nami upiecť, rozhodne zachutí každému.
INGREDIENCIE
na cesto:
200 g hladkej špaldovej múky
50 g špaldovej celozrnnej múky
250 ml acidka
80 g trstinového cukru
2 vajíčka
50 ml repkového oleja
2 ČL prášku do pečiva
600 g marhúľ
na posýpku:
25 g masla
25 g trstinového cukru
30 g jemných ovsených vločiek
40 g hladkej špaldovej múky
POSTUP
Vajíčka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Ďalej prilejeme repkový olej, acidko a pridáme preosiatu múku a kypriaci prášok. Cesto dôkladne premiešame a rovnomerne ho rozotrieme na plech (36x27 cm). Naukladáme naň marhule nakrájané na menšie kúsky a zasypeme ich posýpkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Koláč pečieme pri teplote 180°C približne 35-40 minút, kým nevyjde drevená špajdľa z cesta suchá. Koláč necháme pred krájaním vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 20 častí
Kalórie: 138
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 21 g
Tuky: 5 g