Ultimátna klasika - mäsko na šťave s tarhoňou. S použitím chudého mäska a pridaním zeleniny sa aj z tradičného jedla dá pripraviť nutrične hodnotný obed, na ktorom si rozhodne pochutíš. Výber zeleniny je samozrejme na tebe, rýchlou voľbou je napríklad zmes mrazenej zeleniny. Aj tarhoňu môžeš samozrejme nahradiť ľubovoľnou prílohou, no k tomuto jedlu sa náramne hodí práve ona.
INGREDIENCIE
400 g morčacích pŕs
200 g cukety
100 g mrazeného hrášku
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
350 ml vody/vývaru
1 a ½ ČL mletej papriky
1 ČL mletej rasce
1 ČL kukuričného škrobu
1 PL horčice
1 PL repkového oleja
Soľ
Mleté čierne korenie
Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Na tarhoňu:
400 g tarhone
1 PL repkového oleja
600 ml vody
1 ČL soli
POSTUP
Tarhoňu za občasného miešania nasucho opečieme, až kým niektoré guľôčky nie sú tmavohnedé. Prilejeme olej, tarhoňu na ňom ešte minútku opečieme, podlejeme ju vlažnou vodou a ochutíme soľou. Zakryjeme ju pokrievkou a na nízkom plameni ju varíme 10 minút bez miešania a odkrývania pokrievky. Uvarenú tarhoňu odložíme preč z plameňa a pod pokrievkou ju necháme dôjsť ešte 15 minút.
Na oleji orestujeme cibuľu do sklovita. Pridáme osolené a okorenené mäsko nakrájané na menšie kúsky a necháme ho zatiahnuť zo všetkých strán. Posypeme ho mletou paprikou, rascou, pridáme cesnak nasekaný na plátky, cuketu nakrájanú na menšie kúsky a ešte krátko opekáme. Následne pridáme horčicu a mäso podlejeme vývarom. Všetko spolu povaríme cca 10 minút, pridáme hrášok a omáčku zahustíme kukuričným škrobom rozmiešaným v troške vody. Omáčku necháme krátko prebublať, dochutíme ju soľou, korením a na záver vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Mäsko na šťave podávame s tarhoňou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 porciu, z receptu vyjdú 4
Kalórie: 548
Bielkoviny: 35 g
Sacharidy: 79 g
Tuky: 9 g