Tip na sýty a výborný obed – mäsové guľôčky so špagetami v rajčinovej omáčke. Výber mäska závisí od vašich preferencií, no čím chudšie mäso použijete, tým menej šťavnaté guľôčky budú. Množstvo a výber korenín a byliniek môžete taktiež prispôsobiť podľa vlastného uváženia. Jedlo chutí najlepšie ešte teplé s čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom. Poďme sa teda do toho pustiť a nezľaknite sa množstva ingrediencií – väčšinu tvoria len koreniny.
INGREDIENCIE
na guľôčky
500 g mletého mäsa (použili sme kuracie, no môže byť aj morčacie, hovädzie či bravčové)
1 vajíčko
Strúhanka podľa potreby (použili sme 60 g)
30 g parmezánu (voliteľné)
1 PL olivového oleja
1 a 1/2 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL mletej papriky
1 a 1/2 ČL sušeného cesnaku (alebo 2 strúčiky čerstvého)
1/2 ČL sušeného oregana (alebo pár lístkov čerstvého)
na omáčku
1 biela cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 konzervy krájaných rajčín
2 PL rajčinového pretlaku voda/vývar podľa potreby
1/2 PL olivového oleja
2 ČL sušených byliniek (bazalka/oregano/tymian)
soľ, mleté čierne korenie a trstinový cukor podľa chuti
na podávanie
cestoviny (ideálne špagety alebo linguine) čerstvá bazalka parmezán/lahôdkové droždie (voliteľné)
POSTUP
Najskôr si pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji ju orestujeme do sklovita. Pridáme k nej cesnak nakrájaný na tenké plátky, rajčinový pretlak a ešte krátko orestujeme. Ďalej pridáme krájané rajčiny a omáčku povaríme prikrytú pokrievkou na miernom plameni približne 15 minút.
Medzitým si pripravíme mäsové guľôčky zmiešaním mäsa s vajíčkom, všetkými koreninami a strúhaným parmezánom. Strúhanku prisypávame na záver podľa potreby, aby sa mäsová zmes príliš nelepila a guľôčky sa jednoducho tvarovali. Z mäsovej zmesi vytvarujeme rukami guľôčky, ktoré následne sprudka opečieme na olivovom oleji zo všetkých strán (nemusia byť úplne prepečené, budú sa ešte variť).
Môžeme sa opäť vrátiť k omáčke, ktorú rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a podľa potreby ju môžeme zriediť trochou vody či vývaru. Omáčku dochutíme sušenými bylinkami, soľou, mletým čiernym korením a cukrom. Do omáčky pridáme predpečené guľôčky a všetko spolu povaríme ešte cca 10 minút prikryté pokrievkou. Omáčku s guľôčkami podávame s cestovinami, čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom či lahôdkovým droždím.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 4
Kalórie: 371
Bielkoviny: 33 g
Sacharidy: 30 g
Tuky: 13 g