Langoše nepochybne patria medzi obľúbené letné jedlá. My sme si ich však pripravili zdravšie (nesmažia sa v oleji) a aj rýchlejšie (cesto nemusí kysnúť). Langoše sú krásne nadýchané a najlepšie chutia ešte teplé. Z daného množstva ingrediencií vyjde buď 5 'mini' langošíkov, alebo 3 klasické. Langoše neodporúčame piecť, oveľa chutnejšie sú z panvice, ktorú stačí len zľahka potrieť olejom. Poľme sa teda pustiť do prípravy, naše fit langoše naozaj musíš skúsiť.
INGREDIENCIE
230 g hladkej špaldovej múky
150 ml kefíru
1 vajce
1 ČL olivového oleja + na tvarovanie langošov
1 ČL trstinového cukru
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL soli
na podávanie:
kečup
eidam
cesnak
olivový olej
POSTUP
Vajce rozšľaháme s kefírom a olejom. V druhej miske premiešame múku so soľou, cukrom a sódou bikarbónou. Tekutú zmes prilejeme k suchým ingredienciám a dôkladne premiešame - malo by nám vzniknúť elastické a pomerne lepivé cesto. Rukami potretými olivovým olejom (so suchými rukami to naozaj neskúšajte) z cesta vytvarujeme langoše (vyjde 5 menších, alebo 3 veľké). Ak sa cesto lepí aj pri namastených rukách, môžeme prisypať ešte trošku múky. Langoše opekáme na panvici (na ktorej ich môžeme ešte ponaťahovať do požadovaného tvaru) zľahka potretej olivovým olejom na nižšom plameni dozlatista, približne 2 minútky z každej strany. Langoše podávame potreté olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom, kečupom a so strúhaným syrom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 malý langoš, z celkového množstva ich vyjde 5
Kalórie: 227
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 37 g
Tuky: 5 g