Väčšina mrkvových nátierok je zo surovej strúhanej mrkvy, no my sme sa rozhodli skúsiť trošku iný postup... a stálo to za to. Pečená mrkva je oveľa chutnejšia a má určite vhodnejšiu konzistenciu na prípravu lahodnej nátierky. Spolu s mrkvou sme upiekli aj cesnak, ktorý dodáva nátierke veľmi príjemnú chuť. Nezabudli sme ani na bielkoviny v podobe tvarohu a chuť sme doladili výrazným koriandrom. Odporúčame ju pripraviť rovno z dvojitej dávky, mizne totiž veľmi rýchlo.
INGREDIENCIE
350 g mrkvy
100 g jemného polotučného tvarohu
5 strúčikov cesnaku
1 hrsť čerstvého koriandru
1/2 PL olivového oleja
soľ, mleté čierne korenie a citrónová šťava podľa chuti
POSTUP
Mrkvu ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a premiešame ju s troškou soli, mletého čierneho korenia a olivovým olejom. Mrkvu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali. K mrkve pridáme aj strúčiky cesnaku v šupke a zeleninu pečieme pri teplote 180°C približne 30-40 minút, kým mrkva nie je mäkká. Po upečení cesnak zbavíme šupky a rozmixujeme ho dohladka spolu s mrkvou, tvarohom a koriandrom. Pomazánku na záver dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a môžeme ju podávať na čerstvom pečive.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z celkového množstva natrieme hrubšou vrstvou nátierky 3 veľké krajce chleba
Kalórie: 111
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 17 g
Tuky: 3 g