Vrstva skaramelizovaných banánov, chrumkavé mandle a tak akurát sladké cesto... a to všetko za 133 kcal/kúsok. Obrátené koláče sú veľmi jednoduché, no zároveň veľmi efektné. Na karamel postačí len troška cukru a žiadna práca navyše. Dajte si však pozor na výber formy, mala by dobre tesniť, inak karamel môže vytiecť von. Odporúčame preto položiť formu na plech - v prípade vytečenia karamelu počas pečenia postačí umyť plech a nie celú rúru :)
INGREDIENCIE
Na banánovú vrstvu:
2-3 banány (250-300 g)
30 g trstinového cukru
15 g masla
Na cesto:
100 g hladkej špaldovej múky
50 g trstinového cukru
3 vajíčka
10 ml repkového oleja
30 ml mlieka
1 ČL kypriaceho prášku
Na dozdobenie:
plátky mandlí
POSTUP
Dno tortovej formy (priemer 20 cm) dôkladne vytrieme maslom izbovej teploty. Na vrstvu masla ďalej nasypeme trstinový cukrom a naň uložíme pozdĺžne prerezané banány (plochou stranou nadol). Následne sa pustíme do prípravy cesta. Vajíčka s cukrom vymiešame do bledej peny (trvá to 3-4 minútky). Do peny ďalej prilejeme olej, mlieko a prisypeme preosiatu múku a kypriaci prášok. Cesto jemne premiešame a nalejeme ho na banánovú vrstvu. Tortovú formu pre istotu položíme na plech a vložíme ju do rúry predohriatej na 180°C. Koláč pečieme približne 25 minút do zlatista (drevená špajdľa by mala vyjsť z cesta suchá). Ešte horúci koláč opatrne preklopíme na tanier (pred preklopením ho po krajoch jemne orežeme nožom, aby nebol prilepený k forme). Pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 10 kúskov
Kalórie: 133
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 22 g
Tuky: 4 g