Perfektná mrkvová torta so sviežim krémom, ktorá má 12 g bielkovín v jednom kúsku (Recept)

Perfektná mrkvová torta so sviežim krémom, ktorá má 12 g bielkovín v jednom kúsku (Recept)

Simona Malková19.04.2019

Ultimátna mrkvová torta. Perfektne dochutené cesto, sladké hrozienka, jemné kešu oriešky a svieži krém. Torta, ktorú sa nebudete hanbiť naservírovať ani milovníkom klasických koláčov. Čo sa týka kalórií, číslo 248 nie je vôbec zlé, keďže hovoríme o dvojposchodovej tortičke. 12 g bielkovín v jednom kúsku taktiež poteší. Šup do obchodu nakúpiť tvarohy, mrkvu a ideme na to. Aspoň jeden tvaroh vezmi tučný, naozaj to stojí za tú krémovosť a chuť.

INGREDIENCIE

cesto

280 g celozrnnej špaldovej múky
2 ČL škorice
1/2 ČL sušeného zázvoru
1 balíček prášku do pečiva
štipka soli
3 vajíčka
140 g gréckeho jogurtu
50 ml medu/javorového sirupu + stévia (alebo iné ľubovoľné sladidlo podľa chuti)
200 g najemno nastrúhanej mrkvy
30 g masla/kokosového oleja
30 g kešu orechov
30 g sušených hrozienok
1 PL citrónovej šťavy
voda podľa konzistencie (150-200 ml)

krém

500 g jemného tvarohu (použili sme 250 g odtučneného a 250 g tučného)
kôra z polovice citrónu
1 PL citrónovej šťavy
sladidlo podľa chuti (stévia, med, práškový trstinový cukor)

POSTUP

Múku zmiešame so škoricou, zázvorom a práškom do pečiva. Ďalej pridáme žĺtky, nastrúhanú mrkvu, javorový sirup, roztopené maslo, jogurt, citrónovú šťavu a časť vody. Cesto dôkladne premiešame a pridáme ešte sladidlo podľa chuti, nasekané kešu, hrozienka a vodu podľa konzistencie (cesto by malo byť hustejšie, no nie veľmi).

Z bielkov si a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta. Máme dve možnosti, ako koláčik, upiecť. Buď ho rozdelíme na dve časti a upečieme zvlášť dva korpusy, alebo upečieme celý korpus naraz a následne ho prerežeme na dve polovice. Osobne odporúčam skôr prvú možnosť, keďže korpusy sú tenšie, pekne sa prepečú a ušetríte si starosti s krájaním. Cesto nalejeme do formy (20 cm) a pečieme pri teplote 180°C. Pečieme ich dovtedy, dokiaľ z nich drevená špajdľa nevyjde suchá. Celý korpus pečený naraz sa pečie približne 45 minút (dva korpusy sa budú piecť kratšie).

Zatiaľ si pripravíme krém vymiešaním všetkých surovín. Po vychladnutí natrieme jeden korpus polovicou tvarohového krému, prikryjeme druhým korpusom a potrieme zvyškom krému. Tortu dáme pred krájaním stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín, ideálne na noc.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

(na 1 kúsok, tortu rozkrájame na 10 častí)

Kalórie: 248
Bielkoviny: 12 g
Tuky: 8 g
Sacharidy: 32 g (z toho 4 g vlákniny)

Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan

Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.

ZDIEĽAŤ

Nemáš Premium účet?Predplať si členstvo už teraz a okamžite získaš prístup k premium obsahu a ku všetkým výhodám.

Simona Malková

Simona Malková

Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk