Točený medovník možno nepatrí medzi najznámejšie vianočné koláčiky, no medzi najchutnejšími má určite svoje miesto. Má voňavé perníkové cesto, dávku sladučkého slivkového lekváru a nechýbajú v ňom ani chrumkové oriešky. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, nečaká ťa žiadne vykrajovanie a špeciálne zdobenie. Bonusom je aj jeho dlhá trvanlivosť, do pečenia sa môžeš pustiť kľudne už aj mesiac pred Vianocami. V tom prípade však odporúčame množstvo ingrediencií minimálne zdvojnásobiť, keďže sa mu odoláva naozaj ťažko.
INGREDIENCIE
Na cesto:
150 g špaldovej celozrnnej múky
100 g hladkej múky
60 g práškového cukru
1 vajíčko
50 g masla
40 g medu
1 PL rumu/ mlieka
1 ČL perníkového korenia
1/2 ČL mletých klinčekov
1 ČL škorice
1 ČL sódy bikarbóny
Na náplň:
150 g slivkového lekváru
60 g vlašských orechov
Na potretie:
Žĺtok
POSTUP
Múky premiešame s práškovým cukrom, perníkovým korením, mletými klinčekmi, škoricou a sódou bikarbónou. Pridáme vajíčko, med, rum/mlieko a maslo izbovej teploty nakrájané na menšie kocky. Všetky ingrediencie spolu prehnetieme a vytvoríme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odležať aspoň 3 hodiny (ale kľudne aj celú noc).
Cesto následne rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika (nie úplne natenko, cesto by malo mať aspoň 2-3 mm), potrieme ho slivkovým lekvárom a posypeme ho nasekanými vlašskými orechmi. Cesto zavinieme, opatrne ho prenesieme na plech vystlaným papierom na pečenie a potrieme ho rozšľahaným žĺtkom. Na záver medovník popicháme špajdľou/vidličkou a pečieme ho pri teplote 180 stupňov približne 25 minút dozlatista. Pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť. Nezjedený medovník skladujeme zamotaný v potravinárskej fólii.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kúsok, závin rozkrájame na 16 kúskov
Kalórie: 160
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 22 g
Tuky: 6 g