Plnený točený medovník, ktorý ťa naladí na Vianoce (Recept)

Plnený točený medovník, ktorý ťa naladí na Vianoce (Recept)

Simona Malková27.11.2022

Točený medovník možno nepatrí medzi najznámejšie vianočné koláčiky, no medzi najchutnejšími má určite svoje miesto. Má voňavé perníkové cesto, dávku sladučkého slivkového lekváru a nechýbajú v ňom ani chrumkové oriešky. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, nečaká ťa žiadne vykrajovanie a špeciálne zdobenie. Bonusom je aj jeho dlhá trvanlivosť, do pečenia sa môžeš pustiť kľudne už aj mesiac pred Vianocami. V tom prípade však odporúčame množstvo ingrediencií minimálne zdvojnásobiť, keďže sa mu odoláva naozaj ťažko. 

INGREDIENCIE

Na cesto:

150 g špaldovej celozrnnej múky

100 g hladkej múky

60 g práškového cukru

1 vajíčko

50 g masla

40 g medu

1 PL rumu/ mlieka

1 ČL perníkového korenia

1/2 ČL mletých klinčekov

1 ČL škorice

1 ČL sódy bikarbóny

Na náplň:

150 g slivkového lekváru

60 g vlašských orechov

Na potretie:

Žĺtok

undefined

POSTUP

Múky premiešame s práškovým cukrom, perníkovým korením, mletými klinčekmi, škoricou a sódou bikarbónou. Pridáme vajíčko, med, rum/mlieko a maslo izbovej teploty nakrájané na menšie kocky. Všetky ingrediencie spolu prehnetieme a vytvoríme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odležať aspoň 3 hodiny (ale kľudne aj celú noc).

Cesto následne rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika (nie úplne natenko, cesto by malo mať aspoň 2-3 mm), potrieme ho slivkovým lekvárom a posypeme ho nasekanými vlašskými orechmi. Cesto zavinieme, opatrne ho prenesieme na plech vystlaným papierom na pečenie a potrieme ho rozšľahaným žĺtkom. Na záver medovník popicháme špajdľou/vidličkou a pečieme ho pri teplote 180 stupňov približne 25 minút dozlatista. Pred krájaním ho necháme úplne vychladnúť. Nezjedený medovník skladujeme zamotaný v potravinárskej fólii. 

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

Na 1 kúsok, závin rozkrájame na 16 kúskov

Kalórie: 160

Bielkoviny: 3 g

Sacharidy: 22 g

Tuky: 6 g

ZDIEĽAŤ

Nemáš Premium účet?Predplať si členstvo už teraz a okamžite získaš prístup k premium obsahu a ku všetkým výhodám.

Simona Malková

Simona Malková

Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk