Rebarbora a jahody sa v koláčikoch krásne dopĺňajú a tento nie je výnimkou. Osviežujúcu vrstvu ovocia sme doplnili o jemný orieškový sneh a vznikol koláč, ktorý proste musíš ochutnať. Ako vždy sme vychádzali z bežne dostupných ingrediencií a ubrali sme zbytočné množstvo tuku aj cukru. Rýchlo zbehni dokúpiť chýbajúce ingrediencie a poďme piecť!
INGREDIENCIE
na cesto:
50 g celozrnnej špaldovej múky
50 g hladkej špaldovej múky
1 vajce
40 g masla
30 g trstinového cukru
1 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
na náplň:
350 g rebarbory
150 g jahôd
30 g trstinového cukru
20 g kukuričného škrobu
na orechový sneh:
3 bielky
60 g mletých orechov
60 g práškového cukru
štipka soli
POSTUP
Múky premiešame s cukrom, kypriacim práškom a soľou. Pridáme studené maslo nakrájané na plátky, vajce a ručne vypracujeme nelepivé a pevné cesto. Cesto prstami vtlačíme do malého plechu (20x20 cm) vystlaného papierom na pečenie a zatiaľ ho odložíme do chladničky. Rebarboru a jahody nakrájame na malé kúsky a ovocie premiešame s cukrom a škrobom. Ovocie naukladáme na pripravené cesto a rukami ho jemne pozatláčame, aby vytvorilo rovnú vrstvu. Koláč pečieme 40 minút pri teplote 180 °C. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Následne po častiach zašľaháme aj cukor - sneh by mal byť pevný a lesklý. Na záver doň už len opatrne vmiešame mleté oriešky a sneh nanesieme na predpečený koláč, ktorý ešte pri rovnakej teplote 10-15 minút dopečieme dozlatista. Pred krájaním necháme koláčik úplne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 9 kúskov
Kalórie: 226
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 34 g
Tuky: 9 g