Vláčne krupicovo-ricottové cesto, osviežujúce marhule a chrumkavé plátky mandlí - tento koláčik naozaj musíš skúsiť. Je ideálny práve na leto, sezónne ovocie môžeš striedať a najlepšie chutí vychladený. Koláč poteší aj nutričnými hodnotami, vďaka ricotte, mlieku a vajíčkam v ňom nechýbajú ani bielkoviny.
INGREDIENCIE
250 g ricotty
100 g krupice
400 ml mlieka
200 ml vody
90 g trstinového cukru
2 vajíčka
8 marhúľ
15 g mandľových plátkov
kôra z 1/2 citróna
POSTUP
Vodu s mliekom privedieme k varu, prisypeme krupicu a za stáleho miešania povaríme kašu do zhustnutia. Na povrchu kašu prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nám nevytvorila kožka a necháme ju aspoň 20 minút vychladnúť.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do hustej bledej peny, pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach zašľaháme aj ricottu. Na záver zašľaháme po lyžiciach krupicovú kašu, cesto by malo byť bez väčších hrudiek.
Prelejeme ho do plechu vystlaného papierom na pečenie (20 x 20 cm), navrch naukladáme marhule prekrojené na polovice, zasypeme ich mandľovými plátkami a koláč pečieme cca 40 minút pri teplote 180 °C, kraje by mali byť zlatisté a stred by sa mal mierne triasť. Koláč necháme pred krájaním úplne vychladnúť, ideálne aj zopár hodín v chladničke.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 16 kúskov
Kalórie: 95
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 14 g
Tuky: 3 g