Slovenská ryža (alebo orzo) je druh drobnej cestoviny, veľmi podobnej ryži. Dnešným receptom je teda hubovo-kuracie rizoto, no z cestoviny. Výhodou je oveľa rýchlejšia príprava a obmena do jedálničku sa taktiež vždy hodí. Naše "cestovinové rizoto" je krásne krémové, sýte a ako už je na Fitclane zvykom - veľmi jednoduché na prípravu. Do rizota môžeš pridať aj zeleninu podľa chuti, skvelý by bol baby špenát alebo hrášok.
INGREDIENCIE
300 g slovenskej ryže (orza)
300 g kuracích pŕs
250 g šampiňónov
60 g parmezánu
350-400 ml zeleninového/kuracieho vývaru
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 a ½ PL olivového oleja
1 väčšia hrsť petržlenovej vňate
Soľ a mleté korenie podľa chuti
POSTUP
Kuracie prsia nakrájame na menšie kocky, ktoré osolíme, okoreníme a orestujeme v hlbšej panvici na 1 PL olivového oleja, cca 4-5 minút. Hotové mäsko aj so šťavou zatiaľ odložíme bokom. Do panvice vlejeme zvyšný olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Pridáme k nej nadrobno nasekaný cesnak, šampiňóny nakrájané na tenké plátky a všetko spolu krátko opečieme. Ďalej pridáme do panvice orzo, premiešame ho s ostatnými ingredienciami a zalejeme vývarom. Keď je orzo takmer hotové a vsiaklo väčšinu vývaru, pridáme nahrubo nastrúhaný parmezán a nahrubo nasekanú petržlenovú vňať. Rizoto na záver dochutíme soľou, korením a prípadne ešte podlejeme vývarom (nemalo by byť suché) a môžeme podávať. Rizoto zo slovenskej ryže podávame ešte teplé, môžeme ho dozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjdú 3
Kalórie: 609
Bielkoviny: 38 g
Sacharidy: 82 g
Tuky: 15 g