K Vianociam neodmysliteľne patria aj punče a horúce nápoje prevoňané škoricou a badiánom. Pripravili sme si veľmi jednoduchý a chutný nápoj - horúce jabĺčko. Chutí skvele a vďaka tradičným vianočným koreninám rozvonia celý byt. Jablkový džús je najmä po uvarení veľmi sladký, takže si ho určite dorieď vodou podľa chuti. Môžeš si ho dopriať v nealko aj v alko verzii, to už je na tebe. Pusti sa do toho, k vianočným rozprávkam ho proste chceš pochlipkávať.
INGREDIENCIE
1 liter jablkového džúsu
250 ml vody (prípadne viac podľa chuti)
1 citrón
1 jablko
pomarančová kôra z 1/2 pomaranča
3 ks celej škorice
10-15 klinčekov
3 hviezdičky badiánu
5 cm kúsok čerstvého zázvoru
rum podľa chuti (voliteľné)
POSTUP
Džús a vodu vlejeme do menšieho hrnca. Pridáme aj šťavu z 1/2 citróna, zvyšný citrón nakrájaný na plátky, prúžky pomarančovej kôry, škoricu, klinčeky, badián a zázvor nakrájaný na menšie kúsky. Na nízkom plameni všetko spolu povaríme cca 15 minút. Následne do nápoja prilejeme rum podľa chuti (ak používame) a prípadne ho doriedime vodou, ak sa nám zdá príliš sladký. Horúce jabĺčko ešte krátko povaríme a môžeme podávať - servírujeme ho s nakrájaným jablkom (buď na plátky alebo na menšie kocky).
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 pohár nealkoholického horúceho jabĺčka (z daného množstva vyjdú 4)
Kalórie: 121
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy: 29 g
Tuky: 0 g