Receptov na jablkové koláče je všade dosť (obzvlášť na jeseň), no po tomto už nebudeš mať dôvod hľadať iný. Cesto je mäkučké a vláčne, jabĺčka šťavnaté, orechy chrumkavé a dokonalosť podčiarkuje ultra rýchla poleva zo smotanového syra. Počas pečenia ti koláčik celý byt rozvonia škoricou, a teda nekrájať ho ešte horúci si bude vyžadovať istú dávku trpezlivosti. Šup do kuchyne, nech si ho vychutnáš čím skôr!
INGREDIENCIE
100 g hladkej múky
50 g celozrnnej špaldovej múky
50 g trstinového cukru
40 ml repkového oleja
100 ml mlieka
1 vajce
1 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
na dokončenie:
2 jabĺčka
20 g pekanových/vlašských orechov
10 g trstinového cukru
½ ČL mletej škorice
na škoricové maslo:
30 g masla
1 kopcovitá ČL škorice
40 g trstinového cukru
na polevu:
20 g smotanového syra
10 g práškového cukru
1-2 PL mlieka
POSTUP
Múky premiešame s cukrom, soľou a kypriacim práškom, pridáme vajce, olej, mlieko a cesto premiešame. Jabĺčka ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a premiešame ich so škoricou a cukrom. ½ jabĺk vmiešame do cesta a prelejeme ho do plechu (20x20cm) vystlaného papierom na pečenie. Roztopené maslo premiešame s cukrom, škoricou a nalejeme ho na pripravené cesto. Opačným koncom lyžice cesto so škoricovým maslom jemne premiešame, navrch koláčika navrstvíme zvyšné jablká, nahrubo nasekané orechy a koláč pečieme 25 minút pri teplote 180 °C, kým špajdľa nevyjde z cesta suchá. Ešte horúci koláč prelejeme polevou, ktorú vymiešame zo smotanového syra, práškového cukru a mlieka. Pred krájaním ho necháme aspoň chvíľku vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 9 kúskov
Kalórie: 230
Bielkoviny: 3 g
Sacharidy: 32 g
Tuky: 10 g