Škoricový jablčník s polevou. Jablkový koláč, po ktorom už nebudeš mať dôvod hľadať iný (Recept)

Škoricový jablčník s polevou. Jablkový koláč, po ktorom už nebudeš mať dôvod hľadať iný (Recept)

Simona Malková22.10.2023

Receptov na jablkové koláče je všade dosť (obzvlášť na jeseň), no po tomto už nebudeš mať dôvod hľadať iný. Cesto je mäkučké a vláčne, jabĺčka šťavnaté, orechy chrumkavé a dokonalosť podčiarkuje ultra rýchla poleva zo smotanového syra. Počas pečenia ti koláčik celý byt rozvonia škoricou, a teda nekrájať ho ešte horúci si bude vyžadovať istú dávku trpezlivosti. Šup do kuchyne, nech si ho vychutnáš čím skôr!

INGREDIENCIE

100 g hladkej múky

50 g celozrnnej špaldovej múky

50 g trstinového cukru

40 ml repkového oleja

100 ml mlieka

1 vajce

1 ČL kypriaceho prášku 

štipka soli

na dokončenie:

2 jabĺčka

20 g pekanových/vlašských orechov

10 g trstinového cukru

½ ČL mletej škorice

na škoricové maslo:

30 g masla

1 kopcovitá ČL škorice

40 g trstinového cukru

na polevu:

20 g smotanového syra

10 g práškového cukru

1-2 PL mlieka

undefined

POSTUP

Múky premiešame s cukrom, soľou a kypriacim práškom, pridáme vajce, olej, mlieko a cesto premiešame. Jabĺčka ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a premiešame ich so škoricou a cukrom. ½ jabĺk vmiešame do cesta a prelejeme ho do plechu (20x20cm) vystlaného papierom na pečenie. Roztopené maslo premiešame s cukrom, škoricou a nalejeme ho na pripravené cesto. Opačným koncom lyžice cesto so škoricovým maslom jemne premiešame, navrch koláčika navrstvíme zvyšné jablká, nahrubo nasekané orechy a koláč pečieme 25 minút pri teplote 180 °C, kým špajdľa nevyjde z cesta suchá. Ešte horúci koláč prelejeme polevou, ktorú vymiešame zo smotanového syra, práškového cukru a mlieka. Pred krájaním ho necháme aspoň chvíľku vychladnúť. 

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 9 kúskov

Kalórie: 230

Bielkoviny: 3 g

Sacharidy: 32 g

Tuky: 10 g

ZDIEĽAŤ

Nemáš Premium účet?Predplať si členstvo už teraz a okamžite získaš prístup k premium obsahu a ku všetkým výhodám.

Simona Malková

Simona Malková

Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk