Máme tu recepty na dobroty každého druhu, no bábovky sme trošku zanedbávali a prišiel čas to napraviť. Túto bábovku si zaručene obľúbiš - sú v nej kúsky čokolády a zaobišli sme sa aj použitia oleja či masla, takže má o to lepšie nutričné hodnoty. Môžeš použiť svoje obľúbené oriešky a kľudne prihoď aj drobné ovocie. Nezabudli sme ani na bielkoviny a pridali sme do nej hrudkový tvaroh. Ak by si chcel bielkovín viac, proteín jej určite neublíži. A ak ťa vystrašilo to slovíčko 'kefírové', tak si utekaj prečítať tento článok a hneď po ňom sa pusti do prípravy nášho dnešného dezertu.
INGREDIENCIE
200 g hladkej špaldovej múky
50 g mletých orechov (mandle, vlašské, lieskové..)
3 vajíčka
100 g sladidla (použili sme 50 g kokosového cukru a 50 g xylitolu)
250 g kefíru
150 g hrudkového tvarohu
50 g čokolády
25 g nadrobno nasekaných orechov
1 balíček kypriaceho prášku
POSTUP
Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky šľaháme s xylitolom a kokosovým cukrom približne 2 minútky, kým sa z nich nevytvorí jednotná zmes. Ďalej k nim prilejeme kefír a prstami rozdrobený tvaroh. V ďalšej miske zmiešame preosiatu múku s mletými orechmi, kypriacim práškom a následne prilejeme žĺtkovú zmes. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu, ktorý jemne zapracujeme do cesta. Na záver jemne primiešame nadrobno nasekanú čokoládu a cesto prelejeme do bábovkovej formy (vymastenej a vysypanej hrubou múkou alebo strúhankou). Bábovku pečieme polhodinu pri teplote 150°C a ďalších 15 minút pri teplote 180°C. Bábovku môžeme vyklopiť z formy ešte teplú, no krájame ju až po úplnom vychladnutí.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, z celkového množstva ich vyjde 16
Kalórie: 145
Bielkoviny: 6 g
Sacharidy: 19 g
Tuky: 5 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.