Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Treba si ju poriadne užiť, tak si poď s nami pripraviť túto skvelú polievku. Je krásne krémová, zasýti a je veľmi jednoduchá na prípravu. Po pridaní cesnaku polievku už zbytočne dlho nevarte, prišiel by o svoju charakteristickú chuť a polievka by skôr pripomínala špenátovú. Najlepšia chutí čerstvo uvarená s vareným vajíčkom, no skvelá bude aj s chrumkavými krutónmi.
INGREDIENCIE
1 kg zemiakov
200 g medvedieho cesnaku
Cca 1 liter zeleninového vývaru
100-150 ml smotany na varenie (alebo mandľovej smotany)
5 vajíčok
1 väčšia biela cibuľa
1 PL olivového oleja
Štipka muškátového orieška
Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
Na olivovom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku. K cibuľke pridáme zemiaky nakrájané na kocky a zalejeme ich vývarom. Polievku zakryjeme pokrievkou a povaríme ju do zmäknutia zemiakov, približne 15-20 minút na miernom plameni. Polievku odstavíme z plameňa, pridáme do nej medvedí cesnak (nie je potrebné ho krájať) a polievku rozmixujeme dohladka. Na záver do nej vlejeme smotanu, ochutíme ju soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku necháme ešte na minútku prevrieť a odstavíme ju z plameňa. Podávame ju ešte teplú s uvareným vajíčkom a môžeme ju dozdobiť trochou smotany.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 porciu, z celkového množstva ich vyjde 5
Kalórie: 344
Bielkoviny: 14 g
Sacharidy: 54 g
Tuky: 10 g