Ak už nevieš čo s cuketou, rozhodne skús naše parádne cestoviny s krémovou citrónovo-cuketovou omáčkou. Omáčka je vďaka mäte a citrónovej kôre veľmi osviežujúca a chuťovo je príjemne doladí parmezán. Rozhodne nešetri mletým čiernym korením a soľou, keďže cuketa má skôr nevýraznú chuť a my chceme super jedlo. Ak by ťa v týchto cestovinách potešilo viac bielkovín, odporúčame pridať napríklad opečené kuracie prsia.
INGREDIENCIE
200 g špagiet/cestovín bucatini
1 cuketa (cca 250 g)
30 g parmezánu
1 PL olivového oleja
1 hrsť čerstvej mäty
5 strúčikov cesnaku
kôra z 1/2 (ideálne bio) citróna
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
na podávanie:
20 g mandľových plátkov
citrónová šťava
čerstvá mäta
POSTUP
Najskôr dáme variť cestoviny do vriacej a osolenej vody. Medzitým si v hlbšej panvici na olivovom oleji opečieme cuketu nakrájanú na tenké polmesiačiky a cesnak nasekaný na tenké plátky. Keď je cesnak aj cuketa zlatistá, pridáme najemno nastrúhanú citrónovú kôru, nasekanú mätu, soľ, mleté čierne korenie a odstavíme z plameňa. Približne dve tretiny cuketovej zmesi odoberieme do hlbšej misky, prilejeme k nej žufanku vody z variacich sa cestovín a všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Cestoviny uvarené al dente preložíme do panvice, prilejeme cuketovú omáčku a najemno nastrúhaný parmezán. Všetko spolu premiešame, podľa potreby ešte dochutíme soľou, korením a prípadne doladíme konzistenciu omáčky vodou z cestovín. Cestoviny podávame ešte teplé s nasucho opraženými mandľovými plátkami, citrónovou šťavou a čerstvou mätou.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 porciu, z receptu vyjdú 2
Kalórie: 541
Bielkoviny: 20 g
Sacharidy: 76 g
Tuky: 17 g