Špaldové parené buchty, ktoré bez hanby môžeš naservírovať aj babičke (Recept)

Špaldové parené buchty, ktoré bez hanby môžeš naservírovať aj babičke (Recept)

Simona Malková14.09.2019

Parené buchty, ktoré môžeš bez hanby naservírovať aj svojej babičke. Nebudeme si klamať, príprava buchtičiek a práca s kysnutým cestom nie je úplne najjednoduchšia a zaberie aj chvíľku času. Špaldové mäkučké buchty plnené džemom sú však silným lákadlom, ktoré rozhodne stojí za námahu. Do cesta sme zapracovali aj tvaroh, nech máme v tejto dobrote nejaké tie bielkoviny navyše. Naplniť ich môžeš aj čerstvým ovocím, no my sme zvolili džem. Posýpka je taktiež úplne na tebe.

INGREDIENCIE

200 g hladkej špaldovej múky
200 g celozrnnej špaldovej múky
150 g jemného tvarohu
1 vajíčko
20 g kvasníc
20 g trstinového cukru
200 ml mlieka
1/2 ČL soli
200 g džemu bez cukru
mak, orechy, maslo, cukor podľa chuti

POSTUP

Najskôr si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme (nesmie byť však horúce, len príjemne teplé), nasypeme do neho cukor a rozdrobíme do neho kvasnice. Premiešame a necháme 5 minút napučať. Zatiaľ si v miske zmiešame múky so soľou. K múke prilejeme napučaný kvások, tvaroh a vajíčko izbovej teploty a poriadne premiešame. Aby buchty poriadne nakysli, musíme cesto vytrepať. Vareškou ho miesime dovtedy, kým sa neodlepuje od stien misy. Cesto prikryjeme utierkou a dáme ho približne na hodinku vykysnúť na teplé miesto, až dokiaľ neznásobí svoju veľkosť.

Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a jemne ho vyvaľkáme do obdĺžnika o hrúbke cca 1 cm. Cesto nakrájame na štvorce (mne ich vyšlo 22). Každý štvorec naplníme lyžičkou džemu, pomúčenými rukami ho dobre uzatvoríme a vytvoríme buchtičku. Buchtičky otočíme naopak, aby hore boli pekné a zlepovaná časť bola v spodnej časti. Buchtičky necháme ešte aspoň 15 min podkysnúť. Do hrnca si dáme variť vodu, paráčik potrieme olejom a uložíme naň buchty tak, aby sa nedotýkali. Zakryjeme ich pokrievkou a necháme ich pariť cca 12 minút. Podávame ich s ľubovoľnou posýpkou. Zvyšné buchty zľahka potrieme olejom (inak by sa zlepili) a v uzatvorenej nádobe ich uskladníme v chladničke.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 buchtu, z celkového množstva ich vyšlo 22

Kalórie: 92
Bielkoviny: 4 g
Sacharidy: 18 g ( z toho vláknina 1 g)
Tuky: 1 g

Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan

Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.

ZDIEĽAŤ

Nemáš Premium účet?Predplať si členstvo už teraz a okamžite získaš prístup k premium obsahu a ku všetkým výhodám.

Simona Malková

Simona Malková

Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk