Jemné a nadýchané cesto prevoňané škoricou, krémový tvarohový krém a šťavnaté slivky – kombinácia, kvôli ktorej sa naozaj oplatí stráviť 20 minút v kuchyni. Receptík je (ako vždy) veľmi jednoduchý, z dostupných ingrediencií a zvládne ho naozaj každý. Slivky môžeš pokojne zameniť aj za drobné mrazené ovocie, no v aktuálnej sezóne by bola škoda nevyužiť práve slivky. Poďme sa teda do toho pustiť.
INGREDIENCIE
na cesto:
150 g celozrnnej špaldovej múky
1 vajíčko
40 g trstinového cukru
70 g jablkového pyré (detskej výživy)
80-100 ml mlieka
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL škorice
na dokončenie:
250 g jemného polotučného tvarohu
10 g vanilkového pudingového prášku
30 ml javorového sirupu
300 g zrelých sliviek
POSTUP
Múku zmiešame s cukrom, škoricou, práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Ďalej pridáme vajíčko, jablkové pyré, citrónovú šťavu a mlieko. Cesto dôkladne premiešame, no nemiešame ho dlho. Cesto by malo byť polotekutej konzistencie – malo by sa dať jednoducho rozotrieť, no nemalo by sa liať. Ďalej zmiešame tvaroh s pudingovým práškom a javorovým sirupom. Slivky odkôstkujeme a nakrájame ich na menšie kúsky. Do dno tortovej formy (priemer 20 cm) rozotrieme približne polovicu pripraveného cesta a naň rozotrieme polovicu tvarohového krému. Na tvaroh navrstvíme zvyšné cesto a zvyšný krém. Navrch nahusto naukladáme nakrájané slivky a koláč pečieme pri teplote 180°C približne 25-30 minút – špajdľa musí vyjsť z cesta suchá. Pred podávaním necháme koláč aspoň čiastočne vychladnúť.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, koláč rozkrájame na 8 častí
Kalórie: 178
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 31 g
Tuky: 3 g