Klasický tvarohový strúhaný koláčik sme pozdvihli na trošku vyšší level. Cesto z celozrnnej múky a perfektná pudingová náplň s tvarohom a sladučkými hrozienkami. Pri príprave náplne určite nezabudni na agar, aj keď použiješ len 2 g. Agar je prírodná želatína z morskej riasy, ktorá nemá žiadnu chuť, no náplň bude pekne držať. Môžeš použiť rôzne príchute pudingov, my sme zvolili klasickú vanilku.
INGREDIENCIE
na cesto
200 g celozrnnej špaldovej múky
2 vajíčka
40 ml kokosového oleja
50 g trstinového cukru (môžeme ho nahradiť stéviou)
1 ČL kypriaceho prášku
1/2 ČL škorice
na náplň
250 g hrudkového tvarohu
1 balíček vanilkového pudingu
250 ml mlieka
100 ml vody
30 g sušených hrozienok
2 g agaru
sladidlo podľa chuti (stévia, cukor, xylitol...)
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škoricou a cukrom. Pridáme vajíčka, tekutý kokosový olej a rukami vypracujeme tuhé cesto. Rozdelíme ho na 2 časti (väčšiu a menšiu), zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do mrazničky na polhodinku. Medzitým si v shakeri zmiešame pudingový prášok s agarom, sladidlom podľa chuti, vodou, mliekom a poriadne pretrepeme. Túto zmes uvaríme do zhustnutia, odstavíme z plameňa a následne vmiešame hrudkový tvaroh a hrozienka. Na plech vystlaný papierom na pečenie (rozmer 20x20 cm) nastrúhame väčšiu časť cesta z mrazničky. Použijeme obyčajné strúhadlo na syr. Cesto trochu utlačíme a vylejeme naň pripravenú pudingovú náplň. Navrch nastrúhame zvyšnú časť cesta a koláčik pečieme približne 20-25 minút pri teplote 180°C. Po upečení ho necháme poriadne vychladnúť, ideálne v chladničke.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
na 1 kúsok, celý koláč rozkrájame na 12 častí
Kalórie: 168
Bielkoviny: 7 g
Sacharidy: 23 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 5 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.