Tvarohové moravské koláče. Vychutnaj si ich ešte teplé, napríklad s pohárom mlieka (Recept)

Tvarohové moravské koláče. Vychutnaj si ich ešte teplé, napríklad s pohárom mlieka (Recept)

Simona Malková01.03.2020

Tradičné kysnuté moravské koláče netreba asi špeciálne predstavovať. Sú výborné, no príprava je predsa len trochu zdĺhavá. My sme si prípravu značne uľahčili použitím nekysnutého tvarohového cesta. Nielenže sa s cestom ľahko pracuje a je rýchlo hotové, ale aj do cesta dodáš bielkoviny. Náplne nepouži veľa, keďže pri pečení by sa mohli potrhať. Môžeš ich naplniť aj džemom alebo drobným ovocím. Najlepšie sú ešte teplé, namáčané v pohári mlieka alebo kakaa.

INGREDIENCIE

300 g hladkej špaldovej múky
250 g jemného polotučného tvarohu
2 vajíčka
20 g práškového trstinového cukru
1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny

náplň

125 g hrudkového tvarohu
20 g hrozienok šťava z 1/2 citrónu
sladidlo podľa chuti (stévia, med...)

na dokončenie

džem podľa chuti
1 žĺtok 10 g masla (voliteľné)
15 g trstinového cukru (voliteľné)
15 g detskej krupice/hrubej špaldovej múky (voliteľné)

POSTUP

Múku, práškový cukor a sódu bikarbónu zmiešame. Ďalej pridáme 2 vajíčka, tvaroh (zlejeme z neho vodu) a pomúčenými rukami cesto zhnetieme. Nemalo by sa vôbec lepiť, takže podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme cca na hrúbku 1 cm a šálkou z cesta vykrajujeme kolieska. Do stredu kolieska dáme malú lyžičku náplne, ktorú pripravíme zmiešaním hrudkového tvarohu s citrónovou šťavou, hrozienkami a sladidlom podľa chuti. 2 protiľahlé strany na koliesku trochu natiahneme, zlepíme ich dokopy a buchtičku uzavrieme tak, aby náplň nevytiekla. Buchtičku už len prevrátime, aby bola položená na plech zlepenou 'škaredšou' stranou.

Malou lyžičkou zatlačíme do stredu buchtičky a do tejto jamky dáme malú lyžičku džemu. Potrieme ich žĺtkom a pečieme ich do zozlátnutia (približne 15 minút pri teplote 170°C). Ak chceme, pred pečením ich ešte môžeme posypať posýpkou. Tú pripravíme zmiešaním masla izbovej teploty, cukru a hrubej múky. Prstami vytvoríme mrveničku (podľa potreby môžeme ešte pridať maslo alebo suché ingrediencie) a posypeme ňou vrch buchtičiek. Najchutnejšie sú ešte čerstvé s pohárom mlieka/kakaa.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

na 1 koláč, z celkového množstva ich vyjde 16

Kalórie: 120
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 21 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 2 g

Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan

Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.

ZDIEĽAŤ

Nemáš Premium účet?Predplať si členstvo už teraz a okamžite získaš prístup k premium obsahu a ku všetkým výhodám.

Simona Malková

Simona Malková

Som vyznávačka zdravého životného štýlu a keďže sa nedokážem vzdať sladkého, rozhodla sa pretvoriť klasické kalorické koláčiky na nutrične hodnotné, no stále chutné maškrty.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk