Chutné a jednoduché vegánske jedlo plné bielkovín - poď si s námi pripraviť tieto tofu placky. Skvelú chuť im dodá jarná cibuľka, sójová omáčka a lahôdkové droždie, ktoré zároveň pridá aj bielkoviny. Placky chutia najlepšie ešte teplé a podávať ich môžeš buď s čerstvým šalátom, alebo napríklad pečenými zemiakmi. Ani v jednom prípade nevynechaj našu rýchlu omáčku, ktorá sa k plackám perfektne hodí. Ingrediencie máš doma možno aj teraz, takže šup do kuchyne.
INGREDIENCIE
2 ks bieleho tofu (360 g)
1 mrkva (120 g)
2 jarné cibuľky
30 g strúhanky
15 g lahôdkového droždia
2 PL repkového oleja
4 strúčiky cesnaku
Šťava z ½ citróna
25 ml sójovej omáčky
Hrsť čerstvého koriandru/petržlenovej vňate
Mleté čierne korenie
Na omáčku:
1 PL sójovej omáčky
1 a ½ PL kečupu
1 ČL medu
POSTUP
Na 1 PL oleja krátko opečieme najemno nasekané jarné cibuľky a cesnak. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a na nízkom plameni za občasného miešania restujeme, až kým mrkva nezmäkne, cca 4-5 minút. Tofu osušíme papierovými utierkami a prstami ho rozmrvíme na malé kúsky, ktoré pridáme do panvice k zelenine. Všetko ešte krátko opečieme a presypeme do väčšej misky. Do tofu zmesi pridáme sójovú omáčku, citrónovú šťavu, strúhanku, lahôdkové droždie a nasekaný koriander. Všetko spolu poriadne premiešame a tofu prstami ešte viac roztlačíme – ak budú v zmesi väčšie kusy, placky nebudú držať pokope. Ak by sme s tvarovaním placiek aj tak mali problém, tofu zmes môžeme čiastočne rozmixovať tyčovým mixérom. Rukami zo zmesi tvoríme menšie placky (vyjde ich 8-9), ktoré sprudka opečieme na zvyšnom oleji z oboch strán dozlatista. Tofu placky podávame ešte teplé s ľubovoľnou prílohou a rýchlou omáčkou, ktorú si pripravíme zmiešaním sójovej omáčky s kečupom a medom.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2
Kalórie: 449
Bielkoviny: 29 g
Sacharidy: 23 g
Tuky: 27 g