Vianočné chrumkanie, ktoré na tvojom stole nemôže chýbať. Sucháriky sú veľmi vďačným vianočným pečivom, keďže vydržia chrumkavé a chutné počas celých sviatkov. Do ich prípravy sa pusti deň vopred, keďže noc musia stráviť zabalené v alobale. Oproti pôvodnému receptu sme chceli znížiť aj množstvo cukru, no sucháriky sa veľmi lámali... takže v rámci vianočnej pohody a pokoja je tých 100 g naozaj potrebných. Sušené ovocie a oriešky môžeš samozrejme obmieňať podľa tvojich preferencií.
INGREDIENCIE
100 g špaldovej múky
25 g vanilkového proteínu
4 bielka
100 g trstinového cukru/xylitolu
100 g orechov (mandle, pistácie, vlašské orechy)
50 g sušených brusníc
1/2 ČL soli
POSTUP
Bielka si spolu s cukrom a soľou vyšľaháme do tuhého snehu. Do snehu jemne zašľaháme múku, proteín, brusnice a orechy. Formu na srnčí chrbát si vymastíme kokosovým olejom, vysypeme múkou a vlejeme do nej pripravené cesto. Koláč pečieme do zozlátnutia, približne 15-20 minút pri teplote 180°C. Ešte horúcu formu zabalíme do alobalu a necháme ju odležať do ďalšieho dňa. Na druhý deň koláč vyberieme z formy a ostrým nožom nakrájame na tenučké plátky. Tie poukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie a sušíme ich v rúre pri teplote 80°C až dokiaľ nie sú chrumkavé. Trvá to približne polhodinku. Sucháriky vydržia chrumkavé celé sviatky.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 suchárik, z celkového množstva ich vyjde cca 50
Kalórie: 35
Bielkoviny: 1 g
Sacharidy:5 g
Tuky:1 g
Ak sa ti recept podarí, nezabudni, že sledujeme Instagram a hashtag #fitclan
Mimochodom, máme aj knihu Sladké a Fit, ktorú nájdeš v kníhkupectvách. Viac info o nej uvidíš tu, prípadne si ju rovno objednaj na Martinus, Panta Rhei či Albatrose.