Cheesecake je každému vec dobre známa. Mascarpone, sušienky, maslo a cukor sú jeho tradičnými ingredienciami. Všetko sa však dá pretvoriť do zdravšej verzie, a presne o takú sa dnes pokúsime. A keďže tu máme jeseň a tekvíc je všade plno, bolo by veľkou chybou nevyužiť to. Keď sa povie tekvica, mnohí sa hneď vyľakajú, no nemajú na to žiaden dôvod. Tekvica je veľmi zdravá a univerzálna potravina, dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Použila som tekvicu hokkaido, kvôli jej krémovej chuti. Poďme si teda upiecť túto dobrotu.
INGREDIENCIE
KORPUS
200 g jemných ovsených vločiek
1 vajíčko
3 PL kokosového oleja
2 PL javorového sirupu (alebo iného sladidla)
trocha vody
NÁPLŇ
500 g jemného odtučneného tvarohu
1 malá tekvica hokkaido (450g tekvicového pyré)
2 vajíčka
1 PL arašidového masla
2 ČL škorice
1/2 ČL mletého zázvoru
trocha citrónovej šťavy
sladidlo podľa chuti (použila som 4 PL javorového sirupu)
POSTUP
Najskôr si pripravíme korpus. Všetky ingrediencie zmiešame a prilejeme trocha vody, aby sme dosiahli mierne lepivú konzistenciu. Cesto vtlačíme na spodok aj boky tortovej formy. Korpus dáme piecť na 12 minút na 200°C.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Tekvicu vydlabeme, ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť. Tekvicu varíme v troške vody asi 15 minút domäkka. Potom vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom. Tvaroh vymiešame s tekvicovým pyré, pridáme vajíčka a arašidové maslo. Na záver pridáme škoricu, zázvor, citrónovú šťavu a osladíme podľa chuti. Náplň nalejeme na predpečený korpus a pečieme ešte 50 minút na 180°C. Hotový cheesecake necháme vychladnúť. Pri podávaní ho môžeme posypať plátkami opražených mandlí.
NUTRIČNÉ HODNOTY - na 1 kus (celý koláč rozkrájame na 8 častí)
Kalórie: 262
Bielkoviny: 15 g
Sacharidy: 28 g (z toho vláknina 4 g)
Tuky: 10 g
Ak sa ti príprava podarí, nezabudni nás označiť na Instagrame alebo použiť hashtag #fitclan